Gryczane racuchy na piwie

GRYCZANE RACUCHY Z PESTO JARMUŻOWYM PODANE Z CIEMNYM LAGEREM

Lekkie i proste gryczane racuchy na piwie gryczanym podane z pesto z jarmużu i suszonych pomidorów. Niezwykle aromatyczne, idealne na przekąskę lub lekki posiłek.

Połączenie mąki gryczanej i ciemnego lagera, który fajnie podkreśla gorzkawą nutkę mąki i lekko osładza całość. Koniecznie musicie wypróbować…

SKŁADNIKI NA RACUSZKI:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki ciemnego lagera
  • 2 jajka
  • 2 dkg świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  1. Pokrusz drożdże do miski, dodaj pozostałe składniki i odstaw na 20 minut. Ciasto powinno zacząć pracować.
  2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Smaż z obu stron niewielkie placuszki.

SKŁADNIKI NA PESTO:

  • 100 g liści jarmużu
  • 1/2 szklanki pomidorów suszonych z zalewy olejowej
  • 1/3 oliwy lub mieszanki oliwy i zalewy z pomidorów
  • 1/2 szklanki podprażonych orzechów laskowych
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
  1. Liście jarmużu opłucz i osusz na ręczniku papierowym. Usuń zgrubiałe łodyżki.
  2. Wszystkie składniki zmiksuj w malakserze, dopraw do smaku solą.

Gotowe racuszki podaj z pesto oraz mocno schłodzonym ciemnym lagerem. Placuszki podaj na ciepło lub zimno.

Gryczane racuchy na piwie
Gryczane racuchy na piwie

Kulinarne inspiracje z Love Beer

Dodaj komentarz