Lekkie i proste gryczane racuchy na piwie gryczanym podane z pesto z jarmużu i suszonych pomidorów. Niezwykle aromatyczne, idealne na przekąskę lub lekki posiłek. Połączenie mąki gryczanej i ciemnego lagera, który fajnie podkreśla gorzkawą nutkę mąki i lekko osładza całość. Koniecznie musicie wypróbować…
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
SKŁADNIKI NA GRYCZANE RACUCHY:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1/2 szklanki ciemnego lagera
- 2 jajka
- 2 dkg świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- olej do smażenia
- Pokrusz drożdże do miski, dodaj pozostałe składniki i odstaw na 20 minut. Ciasto powinno zacząć pracować.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Smaż z obu stron niewielkie placuszki.
SKŁADNIKI NA PESTO:
- 100 g liści jarmużu
- 1/2 szklanki pomidorów suszonych z zalewy olejowej
- 1/3 oliwy lub mieszanki oliwy i zalewy z pomidorów
- 1/2 szklanki podprażonych orzechów laskowych
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
- Liście jarmużu opłucz i osusz na ręczniku papierowym. Usuń zgrubiałe łodyżki.
- Wszystkie składniki zmiksuj w malakserze, dopraw do smaku solą.
Gotowe racuszki podaj z pesto oraz mocno schłodzonym ciemnym lagerem. Placuszki podaj na ciepło lub zimno.