BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI GRYCZANE

Naleśniki gryczane

Podczas dzisiejszych porządków wśród zdjęć, znalazłam klika nieopublikowanych, gotowych przepisów. Jednym z nich jest ten na naleśniki gryczane. Przygotowywany kilka miesięcy temu do piątego numeru magazynu Kocioł, przeleżał sobie na dysku aż do dzisiaj.

Naleśniki przygotowane na mące gryczanej to samo zdrowie. Mąkę gryczaną uzyskuje się przez zmielenie ziaren gryki. Jest bardzo popularna na Kresach, zwłaszcza na Ukrainie. Naleśniki przygotowane na niej są równie smaczne, jak te z mąki pszennej. Gryka ma wiele wartości odżywczych, a jej niezaprzeczalną zaletą jest niski indeks glikemiczny, tak ważny dla cukrzyków oraz osób z insulinoodpornością a także brak glutenu, pożądany przez osoby chore na celiakię oraz wszystkich tych, którzy unikają go w swojej diecie. Mąkę gryczaną możecie przygotować sami, mieląc w młynku lub w dobrym malakserze kaszę. Jednak gotowa mąka gryczana jest dostępna w większości supermarketów i we wszystkich sklepach ze zdrową żywnością.

Takie naleśniki gryczane można podać na słodko z ulubionymi dodatkami: śmietaną, jogurtem czy świeżymi owocami. Można też wykorzystać je do przygotowania dania wytrawnego, na przykład krokietów z mięsem, pieczarkami czy serem.

SKŁADNIKI:

  • 200 g mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • ½ płaskiej łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  1. Składniki miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Odstawiamy na pół godziny.
  2. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Zobacz też inne przepisy na naleśniki (klik).

Naleśniki gryczane

Naleśniki gryczane

Dodaj komentarz