PIECZARKI PORTOBELLO ZAPIEKANE Z JAJKIEM

Pieczarki portobello zapiekane z jajkiem

Pieczarki to jedne z najpopularniejszych grzybów. W Europie występuje około 100 gatunków pieczarek, większość z nich jest bardzo podobna do siebie. Te hodowlane to pieczarki dwuzarodnikowe. Kapelusze tych grzybów mają średnicę od 4 do 10 cm, są barwy białej, szarobiałej aż do brązowej. Pierwszy opis komercyjnej uprawy pieczarek pochodzi z Francji z początku XVIII wieku.

Portobello to dorosły okaz pieczarki brązowej (zwanej też brunatną).

SKŁADNIKI:
(na jedną osobę)

  • 1 pieczarka portobello
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majonezu WINIARY
  • 1 plasterek żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku
  • koperek lub szczypiorek do posypania
  1. Pieczarki oczyść z ewentualnego piasku.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.
  3. Każdą z pieczarek oprósz solą oraz pieprzem i odstaw na 2-3 minuty.
  4. Środek pieczarki posmaruj majonezem. Kapelusze przełóż na blaszkę i wstaw na 5 minut do piekarnika.
  5. Wyjmij z piekarnika. Do każdego kapelusza włóż plasterek sera, wbij jajko, oprósz solą i wstaw ponownie do piekarnika na 10-15 minut (w zależności jaki stopień ścięcia jaja preferujesz).
  6. Przed podaniem posyp zieleniną.
Pieczarki portobello zapiekane z jajkiem
Pieczarki portobello zapiekane z jajkiem

LOGO WINIARY

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz