PIERŚ Z KACZKI W SOSIE MUSZTARDOWYM

Pierś z kaczki w sosie musztardowym

W ramach współpracy z marką Winiary otrzymałam zadanie polegające na przygotowaniu wpisu dotyczącego kuchni swojego regionu. Mój konik z pasją rozwijany w Magazynie KOCIOŁ. Znajdzie się wielu, którzy będą chcieli powiedzieć, że nie ma czegoś takiego jak kuchnia dolnośląska. Jednak uwierzcie ona istnieje…

Wielokulturowość kuchni naszego regionu jest efektem jego bardzo burzliwej historii. Dawna kuchnia dolnośląska to zlepek kuchni polskiej, niemieckiej, czeskiej i żydowskiej. Można w niej  również odnaleźć wpływy kuchni austriackiej, francuskiej czy rosyjskiej.

Kształtowane przez lata tradycje i obyczaje kulinarne w drastyczny sposób zostały przerwane po 1945 roku, kiedy doszło do olbrzymich zmian związanych z przymusowymi wędrówkami ludności po zakończeniu II wojny światowej. W wyniku migracji, przesiedleń, reemigracji oraz repatriacji na Dolnym Śląsku osiedlili się obywatele przedwojennej Polski, mieszkańcy Kresów oraz grupy powracające z różnych krajów Europy i świata, między innymi Francji, byłej Jugosławii, Rumunii, Grecji czy Macedonii.

Dzisiejsza kuchnia dolnośląska jest mieszanką kuchni wielu narodów i różnorodnych tradycji kulinarnych. W wielu domach potrawy ciągle przygotowywane są zgodnie ze starymi, opracowanymi przez przodków recepturami. Jednak biorąc pod uwagę prawie siedemdziesiąt lat wspólnego mieszkania obok siebie, nastąpiło też swoiste przenikanie się zwyczajów kulinarnych.

Ostatnie lata to kolejne wpływy współczesnych “osadników”. To zagraniczni studenci pozostający tutaj po zakończeniu nauki oraz pracownicy z różnych części globu przybywających tutaj dzięki pracy, którą oferują wielkie firmy.

Kaczka to jedno z ulubionych mięs kuchni dawnego Wrocławia. Ja proponuję Wam podanie jej w formie przystawki z sosem majonezowo-musztardowym.

SKŁADNIKI:

  • 3 piersi z kaczki
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz,
  1. Mięso opłucz i dokładnie wytrzyj ręcznikiem papierowym.
  2. Poobrywaj listki z tymianku
  3. Skórę na każdej piersi ponacinaj na skos tak, aby utworzyć 1-centymetrową kratkę. Oprósz solą, pieprzem, dodaj tymianek i powcieraj nieco przyprawy. Odstaw na godzinę.
  4. Włącz piekarnik ustawiając temperaturę 200 stopni C.
  5. Rozgrzej dużą patelnię. Ułóż piersi skórą do dołu i smaż do całkowitego wytopienia tłuszczu. Obróć i smaż na drugiej stronie 5 minut.
  6. Kaczkę zdejmij z patelni, przełóż do naczynia żaroodpornego, owiń dokładnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 10 minut.

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 3/4 szklanki majonezu Lekkiego WINIARY
  • 2-3 łyżki musztardy francuskiej z całą gorczycą
  1. Wymieszaj składniki sosu.
  2. Podaj w miseczce.

Pierś podaj na ciepło lub na zimno. W obu wersjach smakuje wyśmienicie i świetnie komponuje się z sosem.

Pierś z kaczki w sosie musztardowym
Pierś z kaczki w sosie musztardowym
Pierś z kaczki w sosie musztardowym
Pierś z kaczki w sosie musztardowym

LOGO WINIARY

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz