PROSTE ROGALE ORKISZOWE NA ŚNIADANIE

Dla Was mam dzisiaj prosty przepis na domowe rogale orkiszowe, które zrobicie w nieco ponad godzinę zachwycą każdego. Niezwykle delikatne, pyszne…

Ten przepis tworzyłam do Magazynu KOCIOŁ. Tematem domowej piekarni w ostatnim, siódmym numerze Kotła były właśnie rogaliki.

Według definicji, rogale to „zwijka wywinięta w postaci półksiężyca z zakładką na części wierzchniej”. Najczęściej przygotowywane są z mąki pszennej, a spośród drobnego pieczywa wyróżnia je kształt, który przypomina rogi krowy, półksiężyc lub podkowę.

Najbardziej rozpoznawalnym na całym świecie rogalem jest francuski croissant. Jednak to nie Francja, a Austria uznawana jest za ich ojczyznę. Historia rogali sięga przełomu XII i XIII wieku, aczkolwiek ich popularność ma związek z wielkim zwycięstwem nad Turkami pod Wiedniem w 1683 roku.

W czasie oblężenia miasta polski szlachcic, kupiec, szpieg i posłaniec, Jerzy Franciszek Kulczycki, bardzo zasłużył się w całej bitwie. Kulczycki, który był niezwykle barwną postacią, przekradł się przez obóz wroga i zdobył informację o zbliżającej się odsieczy, którą następnie przekazał broniącym się w oblężonym Wiedniu. Po zwycięstwie Sobieskiego, Kulczyckiego uznano za bohatera. Od rady miejskiej otrzymał prawa mieszczanina wiedeńskiego, całkiem spore pieniądze oraz dom w mieście. Mógł też wybrać sobie dowolną rzecz z obozu pokonanych Turków. Ten zdecydował się na worki, z nieznanym przez innych ziarnem. Była to niepalona kawa, którą uważano za karmę dla wielbłądów.

To fragment artykułu o tym pięknym wypieku – na resztę zapraszam do Magazynu.

SKŁADNIKI:

  • 600 g mąki orkiszowej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • mąka do podsypania
  • sezam lub mak do posypania
  1. Drożdże pokrusz, wymieszaj z cukrem, dwiema łyżkami mąki i dwiema łyżkami jogurtu. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Do miseczki odłóż dwie łyżeczki jogurtu (posłuży do posmarowania gotowych rogali).
  3. Do zaczynu dodaj wszystkie składniki  i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Ponownie odstaw na 15-20 minut.
  4. Ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i uformuj z niego koło. Pokrój jak tort, na 8 części. Każdy kawałek ponacinaj ja na zdjęciu.
  5. Zawijaj rogaliki. Gotowe układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Posmaruj odłożonym jogurtem, posyp ziarnami i jeszcze raz odstaw na 15 minut.
  7. Piecz w temperaturze 190°C przez 20-25 minut.

Rogale orkiszowe podaj z masłem i ulubionymi dodatkami.

Formowanie rogalików

Formowanie rogalików

Rogale orkiszowe

Rogale orkiszowe

Komentarze:

  1. kocie-smaki napisał(a):

    oj zjadłabym – z masełkiem i domowymi powidłami 🙂

  2. Ewa napisał(a):

    Może być mąka orkiszowa typ 1850?

    1. Laura napisał(a):

      Wyjdą. Nie będą tak lekkie jak na białej, bo cięższa mąka..

Dodaj komentarz