ZUPA DYNIOWA NA MLEKU SOJOWYM

Zupa dyniowa na mleku sojowym

Zupa dyniowa na mleku, bez mleka. Dzisiaj ukłon w stronę alergików – dla wszystkich tych, którzy nie tolerują: kazeiny, laktoalbuminy czy laktoglobuliny. Zupa wyszła naprawdę świetna.

Dla tych bez uczuleń polecam moją klasyczną mleczną z domowymi zacierkami – klikajcie.

SKŁADNIKI:

  • 1 litr mleka sojowego
  • 1/2 kg miąższu dyni
  • 1/2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie cukier lub ksylitol do smaku
  1. Dynię obierz i pokrój na kawałki, wrzuć do garnka i zalej niewielką ilością wody.
  2. Duś do miękkości (powinna się dawać rozgniatać widelcem). Niektórzy miksują dynię – ja lubię jeśli w zupie trafią się takie większe kawałki i rozgniatam ją tylko widelcem.
  3. W dużym rondlu zagotuj mleko z solą i dodaj dynię.
  4. Gotuj na wolnym ogniu dokładnie mieszając.
  5. Jeśli używam dyni hokkaido, która bardzo szybko się rozgotowuje, wrzucam ją bezpośrednio na mleko i gotuję na wolnym ogniu do miękkości.
Zupa dyniowa na mleku sojowym
Zupa dyniowa na mleku sojowym
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz