Duszone policzki wołowe z warzywami korzeniowymi

DUSZONE POLICZKI WOŁOWE Z WARZYWAMI

Policzki wołowe z warzywami to kolejna odsłona niezwykle obecnie popularnej części krówki. Zapomniana przez lata, w ostatnim czasie święci swoje dobre dni. Policzki pojawiają się w najlepszych restauracjach, gotują je kucharze w TV i coraz częściej można je spotkać w na stoiskach mięsnych.

Policzki wołowe stały się modne, może dlatego że nie kojarzą się tak mocno z podrobami jak płucka, nerki czy wątróbka. Dla mnie, wychowanej w domu gdzie podroby się jadało jak każdą inną część zwierzęcia, nigdy nie były one problem. Dzięki takiemu wychowaniu chętnie sięgam po różne “wynalazki”. Policzki pokochałam za niezwykle delikatną strukturę. Mojemu mężowi przeszkadza w nich lekka kleistość. Ale na pewno warto spróbować ich we własnej kuchni.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg policzków wołowych
  • 1-2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 marchewki
  • 2-3 pietruszki
  • 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
  1. Mięso osuszy ręcznikiem papierowym i podziel na mniejsze kawałki.
  2. Warzywa oczyść.
  3. Cebulę pokrój w plastry, czosnek posiekaj.
  4. Marchew i pietruszkę pokrój na mniejsze kawałki.
  5. W dużym rondlu lub głębokiej patelni (bez plastikowych części) rozgrzej olej.
  6. Porcje policzków obsmaż na oleju, dodaj pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Mieszając co jakiś czas smaż kilka minut.
  7. Dodaj warzywa korzeniowe, wlej wino. Dopraw solą i pieprzem.
  8. Rondel przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.
  9. Duś około 2 godziny – mięso musi powinno miękkie.
Duszone policzki wołowe z warzywami
Duszone policzki wołowe z warzywami

Dodaj komentarz