PIECZONA KACZKA W MAJERANKU

Pieczona kaczka z kapustą kiszoną i kaszą gryczaną

Proste, nie wymagające wielkich umiejętności pełne danie, którym możesz zabłysnąć podczas rodzinnego obiadu. Pieczona kaczka podana z duszoną kaszą gryczaną i kapustą kiszoną. Duet kaszy i kapusty pokochaliśmy już jakiś czas, jest świetne uzupełnienie do mięsa.

SKŁADNIKI NA PIECZONĄ KACZKĘ:

  • 1 kaczka
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka soli
  1. Kaczkę opłucz, usuń zbędny tłuszcz ze środka. Dokładnie wytrzyj ręcznikiem papierowym. Natrzyj solą i majerankiem.
  2. Odstaw do zamarynowania najlepiej na całą noc (przynajmniej na kilka godzin).
  3. Piecz w temperaturze 180 stopni C od półtorej do dwóch godzin.
  4. Kaczkę najlepiej piec w blaszce z kratką gdyż podczas pieczenia wytapia się bardzo duża ilość tłuszczu.

SKŁADNIKI NA KASZĘ GRYCZANĄ Z KAPUSTĄ KISZONĄ:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki tłuszczu wytopionego podczas pieczenia kaczki
  • sól, pieprz do smaku
  1. Na pół godziny przed końcem pieczenia kaczki przygotuj kaszę z kapustą.
  2. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, oprósz solą i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu.
  3. Wsyp kaszę i smaż chwilę razem. Podlewaj stopniowo niewielką ilością wody i duś około 10 minut.
  4. Kapustę dokładnie odciśnij i drobno pokrój. Dodaj do kaszy, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  5. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 15 minut.
  6. Podaj razem z pieczoną kaczką.
Pieczona kaczka z kapustą kiszoną i kaszą gryczaną

Pieczona kaczka z kapustą kiszoną i kaszą gryczaną

Komentarze:

  1. Dietetyk z Dietmap.pl napisał(a):

    Przepis wygląda na mało skomplikowany, aż trudno uwierzyć, że tak prosto można przygotować takie wspaniałe danie. Mam wrażenie, że ten majeranek pachnie aż tutaj u mnie 🙂

Dodaj komentarz