Sałatka z pieczoną dynią i tuńczykiem

PROSTA SAŁATKA Z PIECZONĄ DYNIĄ

Błyskawiczna sałatka z pieczoną dynią, tuńczykiem i sałatą. Idealna do zabrania w pojemniczku lub słoiczku do pracy.

Jeśli jesteś w posiadaniu wcześniej upieczonej dyni, przygotujesz ją dosłownie w kilka minut.

Dynia należy do rodziny dyniowatych, która jest bardzo dużą rodzina bo liczy około 760 gatunków. Występuje praktycznie na każdym kontynencie. Do tej rodziny należą ogórki, arbuzy, kabaczki oraz przepiękne tykwy. Dynia smażona w miodzie podawana była na ucztach jednego z rzymskich wodzów – Lukullusa. A w starożytnej Grecji roztarta z winem świeża dynia była leczniczym środkiem pomagającym przy zaparciach.

Sama dynia ma w sobie coś magicznego. Jej kształty i rozmiary jakie może przybierać budzą rozmaite skojarzenia i często wykorzystywana jest jako element bajek oraz opowieści. Na całym świecie odbywa się też wiele festiwali i pokazów związanych z dyniami.

SKŁADNIKI:

  • puszka tuńczyka w zalewie olejowej
  • pół niedużej upieczonej dyni hokkaido (tutaj przepis na pieczoną dynię)
  • 3-4 garście roszponki
  • 3 łyżki zalewy olejowej z tuńczyka
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  1. Czosnek rozetrzyj ze szczyptą soli. Wymieszaj z olejem i octem balsamicznym.
  2. Tuńczyka nieco rozdrobnij.
  3. Dynię obierz i pokrój w kostkę.
  4. Ułóż warstwami, przed podaniem polej dipem.
Prosta sałatka z pieczoną dynią
Sałatka z pieczoną dynią i tuńczykiem

 

Sałatka z dynią i tuńczykiem
Sałatka z dynią i tuńczykiem

Sposób na dynię 2015

Dodaj komentarz