TARTA NA MĄCE GRYCZANEJ

Tarta na mące gryczanej

Tarta na mące gryczanej z wędzonym łososiem i aromatycznymi pomidorkami koktajlowymi. To propozycja bezglutenowa i z niskim indeksem glikemicznym. Lekko, zdrowo, ale smacznie.

To danie to efekt poszukiwania aby zdrowo znaczyło też pysznie i nie monotonnie. Zamiast tradycyjnego ciasta kruchego, wersja na mące gryczanej. Tarta na bazie takich składników wychodzi bardzo, bardzo krucha. Nie ma w niej „lepiszcza” którym jest gluten w zwykłej pszennej mące.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • 150 g mocno schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  1. Wszystkie składniki przełóż do malaksera i zmiksuj. Możesz też posiekać wszystko dokładnie i zagnieść ciasto.
  2. Ciastem wyłóż formę. Wstaw do zamrażarki i przygotuj składniki nadzienia.

SKŁADNIKI NA NADZIENIE

  • 200 g wędzonego łososia
  • 300 g mocno dojrzałych pomidorków koktajlowych
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • sól, pieprz
  1. Pomidory opłucz, poprzekrawaj na połówki.
  2. Śmietanę dokładnie rozbełtaj z jajkami, dodaj szczyptę soli.
  3. Na ciasto wyłóż niewielkie kawałki łososia i pokrojone pomidorki.
  4. Zalej mieszanką śmietany i jajek. Oprósz solą i pieprzem
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz około 30-35 minut.

Tarta na mące gryczanej najlepiej smakuje gorąca, tuż po wyjęciu z piekarnika.

Letnia tarta na mące gryczanej

Letnia tarta na mące gryczanej

Komentarze:

  1. robert napisał(a):

    150 g mocno schłodzonego ciasta-??? czy moze masła?

    1. Laura napisał(a):

      oczywiście masła 🙂
      już poprawione – dziękuję

  2. Ola napisał(a):

    Na jak długo trzeba wstawić ciasto do zamrażarki? Tylko na czas przygotowywania nadzienia? Pozdrawiam

    1. Laura napisał(a):

      pewnie już za późno, ale tak tylko na czas przygotowania nadzienia

Dodaj komentarz