UDKA W MARYNACIE MAŚLANKOWO-MAJONEZOWEJ

Udka w marynacie

Prosty i niezwykle smaczny sposób na przygotowanie niebanalnego w smaku kurczaka. Udka zamarynowane w mieszance maślanki i majonezu dają niezwykle smaczne mięso i dodatkowo przepyszny sosik.

Mięso możesz podać z ulubionymi dodatkami – pieczonymi ziemniaczkami, dowolną kaszą czy ryżem oraz ze świeżymi warzywami.

SKŁADNIKI:

  • 4 udka z kurczaka
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki majonezu WINIARY
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chilli
  1. Mięso opłucz i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Wymieszaj maślankę z majonezem, solą, roztartym czosnkiem oraz słodką papryką i chilli.
  3. Udka dokładnie wymieszaj z marynatą, odstaw przynajmniej na kilka godzin do zamarynowania. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej wieczorem. Odstaw do lodówki.
  4. Udka razem z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 200 stopni C 50 minut. Włącz termoobieg i piecz kolejne 10-15 minut do zrumienienia skórki.

Podaj ze świeżymi warzywami.

Udka w marynacie

Udka w marynacie

LOGO WINIARY

Dodaj komentarz