UDKA W MARYNACIE MAŚLANKOWO-MAJONEZOWEJ

Udka w marynacie

Prosty i niezwykle smaczny sposób na przygotowanie niebanalnego w smaku kurczaka. Udka w marynacie z maślanki i majonezu dają niezwykle smaczne mięso i dodatkowo przepyszny sosik. Mięso możesz podać z ulubionymi dodatkami – pieczonymi ziemniaczkami, dowolną kaszą czy ryżem oraz ze świeżymi warzywami.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

SKŁADNIKI NA UDKA W MARYNACIE:

  • 4 udka z kurczaka
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chilli

PRYGOTOWANIE:

  1. Mięso osusz ręcznikiem papierowym. Wymieszaj maślankę z majonezem, solą, roztartym czosnkiem oraz słodką papryką i chilli. Udka dokładnie wymieszaj z marynatą, odstaw przynajmniej na kilka godzin do zamarynowania. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej wieczorem. Odstaw do lodówki.
  2. Udka razem z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 200 stopni C ok. 50 minut. Włącz termoobieg i piecz kolejne 10-15 minut do zrumienienia skórki. Podaj np. z pieczonymi ziemniakami oraz świeżymi warzywami.
Udka w marynacie
Udka w marynacie
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz