WEGETARIAŃSKI GULASZ Z CIECIERZYCĄ

Wegetariański gulasz z ciecierzycą


Mam dzisiaj dla Was propozycję jednogarnkowego dania, danie bezmięsnego – zaprasza na gulasz z ciecierzycą.

O brązowej ciecierzycy już kiedyś pisałam, znajdziecie ją pod nazwą kala chana lub desi. Kala chana jest mniejsza niż zwykła ciecierzyca, ma zdecydowanie ciemniejszą, grubszą skórkę. Jest bardzo bogata w błonnik, białko, fosfor, wapń i żelazo. Przed gotowaniem należy ją moczyć całą noc a gotować minimum 1,5 godziny. W ostatnim czasie pojawiła się w wielu sklepach już gotowa, zapakowana w puszki. Taki gotowiec pozwoli na wyczarowanie w ekspresowym tempie świetnego gulaszu, który z powodzeniem może zastąpić mięso na stole.

SKŁADNIKI:

  • 2 puszki brązowej ciecierzycy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 płaska łyżeczka nasion kolendry
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • 1-2 łyżeczki żółtej pasty curry (do smaku)
  • 1 opakowanie sosu Chili Ostry marki WINIARY
  • 3 łyżki oleju
  • sól do smaku
  1. Kolendrę oraz kumin utrzyj w moździerzu.
  2. Obierz cebule i czosnek. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.
  3. W garnku z grubym dnem lub dużym rondlu rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę, oprósz ją solą i smaż kilka minut na silnym ogniu.
  4. Dodaj kumin oraz kolendrę, smaż chwilę mieszając cały czas aby się nie przypaliło.
  5. Dodaj ciecierzycę (razem z zalewą) oraz sos Chili.
  6. Dopraw do smaku solą i pastą curry. Duś kilka minut do połączenia smaku.
Wegetariański gulasz z ciecierzycą

Wegetariański gulasz z ciecierzycą

LOGO WINIARY

Dodaj komentarz