MUSZTARDA Z GRUSZEK

Musztarda z gruszek

Musztarda z gruszek… Brzmi świetnie, a jej smak powalił nas na łopatki.

W ostatnich dniach spotkaliśmy się z dalszą rodziną mojego męża, która od lat prowadzi rodzinny biznes. W siódmym numerze Kotła ich syrop malinowy przedstawialiśmy jako produkt regionalny. Syrop Malinei, bo tak nazywa się firma, jest wpisany na listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Poza syropem malinowym wytwarzają także dżemy, soki i syropy z różnych lokalnych owoców. Wszystkie wyroby są bez zbędnych dodatków i konserwantów. Część z nich jest dosładzana cukrem trzcinowym, ale mają również w ofercie sporą ilość produktów bez dodatku cukru.

Słoiczek musztardy z gruszek z Malinei zniknął tak szybko jak się pojawił. Smakowała nam tak bardzo, więc musiałam spróbować przygotować ją sama. Nie wyszła identyczna, ale smakowała nam również. Część z niej wykorzystałam do zamarynowania matiasów. Reszta jako dodatek do kanapek powolutku znika…

Będąc w okolicy Milicza koniecznie musicie odwiedzić ich niewielką, ale niezwykle przytulną pijalnię soków – tutaj więcej szczegółów.

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg mocno dojrzałych gruszek
  • 3 łyżki czarnej gorczycy
  • 3 łyżki żółtej gorczycy
  • 3 łyżki octu jabłkowego plus dodatkowo do smaku
  • tarty chrzan do smaku
  • 1/2 szklanki wody
  • sól do smaku
  1. Dzień wcześniej zalej gorczycę 3 łyżkami octu oraz 1/2 szklanki wody. Przykryj i odstaw na całą noc.
  2. Gruszki umyj. Usuń gniazda nasienne. Ja nie obierałam owoców.
  3. Pokrój gruszki na mniejsze kawałki. Wrzuć do rondla lub garnka z grubym dnem.
  4. Smaż na wolnym ogniu, tak jak na dżem.
  5. Przestudź, dodaj część namoczonej gorczycy i zmiksuj blenderem lub przetrzyj specjalnym przecierakiem.
  6. Do gruszek dodaj resztę gorczycy.
  7. Dopraw do smaku solą, chrzanem oraz octem jabłkowym.
Musztarda z gruszek

Musztarda z gruszek

Dodaj komentarz