PLACKI Z MARCHEWKI I ZIEMNIAKÓW

Placki z marchewki i ziemniaków

Takie placki z marchewki i ziemniaków to odmiana dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Możesz je podać tak jak podajesz placki ziemniaczane: z cukrem, ze śmietaną czy jogurtem naturalnym. Możesz też podać je w towarzystwie gulaszu.

Ten przepis trafił na stronę magazynu Kocioł jako danie sezonowe – w aktualnym numerze to marchewka obok cynamonu jest naszym bohaterem.

SKŁADNIKI:

  • 300 g marchwi
  • 300 g ziemniaków
  • 3 jajka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka mielonego pieprzu
  • olej do smażenia
  1. Marchew i ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na drobne wiórki.
  2. Dodaj jajka oraz mąkę, sól i pieprz.
  3. Wymieszaj masę.
  4. Na mocno rozgrzanej patelni smaż na złoty kolor niewielkie placki.

Placki świetnie smakują z kwaśną śmietaną.

Placki z marchewki i ziemniaków

Placki z marchewki i ziemniaków

Komentarze:

  1. Karmel-itka pisze:

    bardzo ciekawa propozycja – mam sporo marchwi, więc chyba już wiem, co będę jadła na najbliższy obiad 🙂

Dodaj komentarz