ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ

Śledź pod pierzynką

Śledź pod pierzynką w wersji z ziemniakami gotowanymi w mundurkach oraz marchewką. To jedna z najlepszych propozycji na przygotowanie śledzików. Delikatne ziemniaki oraz słodkawa marchewka świetnie kontrastują ze słonymi i wyraźnymi w smaku matiasami.

To idealna propozycja na każdą imprezę. Sałatkę najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby składniki się zdążyły przegryźć.

Wersja śledzi pod pierzynką z gotowanymi buraczkami – tutaj.

SKŁADNIKI:

  • 30 dkg matiasów
  • 30 dkg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 3-4 jajka
  • 150 ml majonezu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki i marchewkę dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach. Odstaw do ostudzenia, całkowicie zimne obierz.
  2. Matiasy namocz. Czas moczenia uzależnij od tego jak bardzo są słone.
  3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  4. Ziemniaki, marchew oraz jajka zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Każdy ze składników zetrzyj do osobnej miseczki.
  5. Na spód naczynia wyłóż starte ziemniaki.
  6. Matiasy ususz ręcznikiem papierowym, pokrój na mniejsze kawałki. Rozłóż na ziemniakach, posyp drobno pokrojoną cebulką.
  7. Całość posmaruj połową majonezu i wyłóż równomiernie startą marchewkę.
  8. Wyłóż resztę majonezu, posyp startymi jajkami.
  9. Oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstaw do lodówki do przegryzienia.
Śledź pod pierzynką

Śledź pod pierzynką

Dodaj komentarz