CHIA Z JABŁKAMI W CYNAMONIE

Pudding z chia i jabłkami w cynamonie

Puddind z nasion chia z jabłkami karmelizowanymi, doprawiony cynamonem. Przygotowany na bazie roślinnego mleka, tym razem owsianego, które idealnie komponuje się i z jabłkami i z cynamonem.

To moja kolejna propozycja na prosty deser z tymi cudownymi nasionkami. Dosłodzony syropem z agawy, więc idealnie wpasuje się w niemal każdą dietę: niski indeks glikemiczny, bez nabiału, wegański. Tylko brać i się częstować.

SKŁADNIKI:

(dla 2 osób)

  • 4 łyżki nasion chia
  • 300 ml mleka owsianego
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 1-2 łyżki syropu z agawy (w zależności od upodobań i słodkości jabłek)
  • 1 łyżka startego cynamonu
  1. Nasiona chia dokładnie wymieszaj z mlekiem owsianym. Odstaw na 15 minut i ponownie dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny, najlepiej na całą noc.
  2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
  3. Na niewielkiej patelni rozgrzej syrop z agawy, dodaj pokrojone jabłka i smaż kilka minut na wolnym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając tak aby jabłka się nie rozpadły.
  4. Pod koniec dodaj cynamon i wymieszaj.
  5. Namoczone chia rozłóż do pucharków, dodaj ciepłe jabłka i podaj.
Pudding z chia z jabłkami w cynamonie

Pudding z chia z jabłkami w cynamonie

Dodaj komentarz