SAŁATKA: BULGUR, GRANAT I MIĘTOWY DIP Z OGÓRKA

Sałatka - bulgur, granat i miętowy dip z ogórka

Dzisiaj miętowy dip z ogórka w roli głównej. Świetnie połączył kaszę bulgur z granatem i nadał sałatce lekkości.

Taka sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięsa na obiad, choć sama również smakuje wyśmienicie.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka drobnej kaszy bulgur (ewentualnie kuskus)
  • 1 duży mocno dojrzały granat
  • 1 długi zielony ogórek
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • garść listków świeżej mięty
  • sól do smaku
  1. Kaszę zalej lekko osolonym wrzątkiem. Przykryj i odstaw na 15 minut. Lekko rozgnieć widelcem i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  2. Wyłuskaj ziarenka granatu.
  3. Czosnek, listki mięty oraz jogurt zmiksuj blenderem lub w kubku miksującym.
  4. Zetrzyj na tarce na dużych oczkach ogórka, odciśnij nadmiar płynu. Wymieszaj z jogurtem i dopraw solą do smaku.
  5. Podaj na dużym talerzu lub półmisku jako osobne warstwy.
Sałatka: bulgur, granat i miętowy dip z ogórka

Sałatka: bulgur, granat i dip z ogórka

Dodaj komentarz