Murzynek tradycyjny na dżemie porzeczkowym

TRADYCYJNY MURZYNEK Z DŻEMEM

Puszysty murzynek z dżemem porzeczkowym wprost z babcinego zeszytu. Tradycyjna receptura, prostota wykonania oraz świetny smak, myślę, że to wystarczy aby Was zachęcić do jego przygotowania. To świetny, klasyczny i niezwykle prosty do wykonania przepis. Nawet osoby bez wielkiego doświadczenia poradzą sobie z przygotowaniem tego ciasta.

Idealny murzynek wychodzi na bazie domowego dżemu z czarnej porzeczki. Jest idealnie kwaskowy i świetnie podkreśla smak czekolady. Proste składniki, które zawsze znajdą w nawet niezbyt okazałej spiżarce. Tak więc jeśli nie macie pomysłu na dodatek do popołudniowej kawy – zapraszam.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki domowego dżemu z czarnej porzeczki
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki oleju
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj robotem.
  2. Masę przełóż do formy (20 x 30 cm lub tortownicy o średnicy 26-27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piecz w temperaturze 190 stopni 45-50 minut, do suchego patyczka.
  4. Ostudź. Gotowe ciasto polej polewą.

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 5 dkg masła
  • 2 łyżki kakao
  1. Wodę zagotuj z cukrem.
  2. Dodaj masło, rozpuść i zdejmij z ognia.
  3. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
  4. Ciepłą polewą polej ostudzone ciasto.
Tradycyjny murzynek z dżemem porzeczkowym
Tradycyjny murzynek z dżemem porzeczkowym

39 komentarzy

  1. Czy mieszanie produktow zaczynasz od ubicia jajek z cukrem, czy nie trzeba? Ma znaczenie, jaka make wybiore? Pozdrawiam

  2. Moja Babcia takie piekła 😀 chociaż z tego co pamiętam składniki były na oko. Najlepsze było z zakalcem 😀

  3. Właśnie piekę to ciasto. W przepisie brakuje soli,a z tego co próbowałam to płaska łyżeczka soli jest potrzebna. Dałam 3 łyżki kakao i łyżeczkę kawy. A to wszystko dla podbicia czekoladowego aromatu 🙂

  4. Hmmm… jestem pod wrażeniem. W czasie wyrabiania ciasto było faktycznie bardzo “lejące”, sposób połączenia wszystkich składników na raz było dość dziwne, już myślałam że zmarnowałam wszystkie składniki. Nie wierzyłam że coś z tego będzie, ale po upieczeniu…
    Super. Wyrośnięte, pyszne i zniknęło jeszcze tego samego wieczora 🙂

  5. Ciasto jest fantastyczne, czekoladowe i wilgotne. W sam raz na jesienno-zimowe wieczory. Wzbogaciłam je nieco o drobno posiekaną gorzką czekoladę. Smak jest idealnie czekoladowy. Pozdrawiam serdeczne i polecam , szybko się robi i pyszne wychodzi 🙂

  6. dobry przepis, trzeba pamiętać by składniki były w tej samej temperaturze, dot to głównie mleka i jajek by wyjąć wcześniej z lodówki.

  7. Trochę zmodyfikowałam przepis pod siebie. Zrobiłam pół na pół z mąką pełnoziarnista razową i dodałam powideł śliwkowych oraz trochę pokruszonej gorzkiej czekolady. Wyszło pysznie :)ciasto wilgotne, takie jak trzeba 🙂

  8. Piekłam go już parę razy i wychodzi za każdym razem pyszny, puszysty i wilgotny. Moim wnukom bardzo smakuje, ostatnio moja 10 letnia wnusia piekła go przy mojej małej pomocy.
    Ja dałam powidła śliwkowe, a w polewie wodę wymieniłam na mleko i 1 łyżkę kakao z czekoladą .:)

  9. I klapa ….pomimo trzymania się przepisu. ….niziutki placek……A nie jest to pierwszy murzynek w moim życiu…..parę przepisów już przetestowalam…..nie wiem co zrobiłam nie tak…..

  10. Robię od kilku lat , troszkę mniej, bo pół słoika dżemu daję. Ciasto jest szybkie, dzięki d żemowi wilgotne i smaczne. Czasami po ostudzeniu kroję go wzdłuż i smaruję kajmakiem lub jakimś serem czy dżemem. Super

  11. Szybkie i bardzo dobre ciacho. Zeby uniknąć zakalca trzeba pamiętać, żeby składniki miały temp. pokojową i nie miksować go zbyt dlugo tylko do polączenia składników. Polecam. bardzo dobry również z powidłami śliwkowymi zamaist dżemu i śmiało można dać dwie łyżki kakao.

Dodaj komentarz