TRADYCYJNY MURZYNEK Z DŻEMEM

Murzynek tradycyjny na dżemie porzeczkowym

Puszysty murzynek z dżemem porzeczkowym wprost z babcinego zeszytu. Tradycyjna receptura, prostota wykonania oraz świetny smak, myślę, że to wystarczy aby Was zachęcić do jego przygotowania. To świetny, klasyczny i niezwykle prosty do wykonania przepis. Nawet osoby bez wielkiego doświadczenia poradzą sobie z przygotowaniem tego ciasta.

Idealny murzynek wychodzi na bazie domowego dżemu z czarnej porzeczki. Jest idealnie kwaskowy i świetnie podkreśla smak czekolady. Proste składniki, które zawsze znajdą w nawet niezbyt okazałej spiżarce. Tak więc jeśli nie macie pomysłu na dodatek do popołudniowej kawy – zapraszam.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki domowego dżemu z czarnej porzeczki
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki oleju
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj robotem.
  2. Masę przełóż do formy (20 x 30 cm lub tortownicy o średnicy 26-27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piecz w temperaturze 190 stopni 45-50 minut, do suchego patyczka.
  4. Ostudź. Gotowe ciasto polej polewą.

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 5 dkg masła
  • 2 łyżki kakao
  1. Wodę zagotuj z cukrem.
  2. Dodaj masło, rozpuść i zdejmij z ognia.
  3. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
  4. Ciepłą polewą polej ostudzone ciasto.
Tradycyjny murzynek z dżemem porzeczkowym

Tradycyjny murzynek z dżemem porzeczkowym

Komentarze:

  1. Joanna napisał(a):

    Puszysty, wilgotny, wyrosniety. Idealny murzynek. Niezawodny, zawsze sie udaje. Takiego murzynka szukalam. polecam.

  2. Anonim napisał(a):

    Upieklam i muszę powiedzieć że jest super byłam mile zaskoczona. Dzięki

  3. Magda napisał(a):

    Mokry aż za bardzo, taki zakalec wyszedł.Nie wiem czy tak powinno być czy się nie udał

    1. Laura napisał(a):

      no coś musiało pójść nie tak 🙁

  4. Aga napisał(a):

    Czy mieszanie produktow zaczynasz od ubicia jajek z cukrem, czy nie trzeba? Ma znaczenie, jaka make wybiore? Pozdrawiam

    1. Laura napisał(a):

      Nie trzeba ubijać jaj z cukrem, a mąka pszenna – 450 lub 500

  5. agaaa napisał(a):

    Czy ciasto wychodzi mokre rzadkie? Czy coś zrobiłam nie tak….

    1. Laura napisał(a):

      nie wiem jak bardzo rzadkie jest

Dodaj komentarz