TRADYCYJNY MURZYNEK Z DŻEMEM

Murzynek tradycyjny na dżemie porzeczkowym

Puszysty murzynek z dżemem porzeczkowym wprost z babcinego zeszytu. Tradycyjna receptura, prostota wykonania oraz świetny smak, myślę, że to wystarczy aby Was zachęcić do jego przygotowania. To świetny, klasyczny i niezwykle prosty do wykonania przepis. Nawet osoby bez wielkiego doświadczenia poradzą sobie z przygotowaniem tego ciasta.

Idealny murzynek wychodzi na bazie domowego dżemu z czarnej porzeczki. Jest idealnie kwaskowy i świetnie podkreśla smak czekolady. Proste składniki, które zawsze znajdą w nawet niezbyt okazałej spiżarce. Tak więc jeśli nie macie pomysłu na dodatek do popołudniowej kawy – zapraszam.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki domowego dżemu z czarnej porzeczki
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki oleju
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj robotem.
  2. Masę przełóż do formy (20 x 30 cm lub tortownicy o średnicy 26-27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piecz w temperaturze 190 stopni 45-50 minut, do suchego patyczka.
  4. Ostudź. Gotowe ciasto polej polewą.

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 5 dkg masła
  • 2 łyżki kakao
  1. Wodę zagotuj z cukrem.
  2. Dodaj masło, rozpuść i zdejmij z ognia.
  3. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
  4. Ciepłą polewą polej ostudzone ciasto.
Tradycyjny murzynek z dżemem porzeczkowym

Tradycyjny murzynek z dżemem porzeczkowym

Komentarze:

  1. Joanna napisał(a):

    Puszysty, wilgotny, wyrosniety. Idealny murzynek. Niezawodny, zawsze sie udaje. Takiego murzynka szukalam. polecam.

  2. Anonim napisał(a):

    Upieklam i muszę powiedzieć że jest super byłam mile zaskoczona. Dzięki

  3. Magda napisał(a):

    Mokry aż za bardzo, taki zakalec wyszedł.Nie wiem czy tak powinno być czy się nie udał

    1. Laura napisał(a):

      no coś musiało pójść nie tak 🙁

  4. Aga napisał(a):

    Czy mieszanie produktow zaczynasz od ubicia jajek z cukrem, czy nie trzeba? Ma znaczenie, jaka make wybiore? Pozdrawiam

    1. Laura napisał(a):

      Nie trzeba ubijać jaj z cukrem, a mąka pszenna – 450 lub 500

  5. agaaa napisał(a):

    Czy ciasto wychodzi mokre rzadkie? Czy coś zrobiłam nie tak….

    1. Laura napisał(a):

      nie wiem jak bardzo rzadkie jest

  6. Agnieszka napisał(a):

    Wyszlo super, a robilam na mace orkiszowej i dalam cukier nierafinowany i 3 lyzki kakao.

  7. Karolina napisał(a):

    Moja Babcia takie piekła 😀 chociaż z tego co pamiętam składniki były na oko. Najlepsze było z zakalcem 😀

  8. Anonim napisał(a):

    Czy mogę dac wiecej dżemu?

  9. Natalia Guja napisał(a):

    Właśnie piekę to ciasto. W przepisie brakuje soli,a z tego co próbowałam to płaska łyżeczka soli jest potrzebna. Dałam 3 łyżki kakao i łyżeczkę kawy. A to wszystko dla podbicia czekoladowego aromatu 🙂

  10. Ania napisał(a):

    Hmmm… jestem pod wrażeniem. W czasie wyrabiania ciasto było faktycznie bardzo „lejące”, sposób połączenia wszystkich składników na raz było dość dziwne, już myślałam że zmarnowałam wszystkie składniki. Nie wierzyłam że coś z tego będzie, ale po upieczeniu…
    Super. Wyrośnięte, pyszne i zniknęło jeszcze tego samego wieczora 🙂

  11. Meg napisał(a):

    Ciasto jest fantastyczne, czekoladowe i wilgotne. W sam raz na jesienno-zimowe wieczory. Wzbogaciłam je nieco o drobno posiekaną gorzką czekoladę. Smak jest idealnie czekoladowy. Pozdrawiam serdeczne i polecam , szybko się robi i pyszne wychodzi 🙂

  12. Aneta napisał(a):

    Zamiast mleka woda jest lepsza nie bedzie zakalca

  13. Estera napisał(a):

    Mi wyszedl totalny zakalec nie wiem dlaczego moze dlatego ze zamiast dzemu porzeczkowego dalam malinowy.

    1. Laura napisał(a):

      dżem był domowej produkcji?

  14. agnieszka napisał(a):

    dobry przepis, trzeba pamiętać by składniki były w tej samej temperaturze, dot to głównie mleka i jajek by wyjąć wcześniej z lodówki.

  15. Anonim napisał(a):

    tak się zastanawiałam czy robić skoro tyle komentarzy, że zakalec… i zrobiłam- zakalec oczywiście, świetnie

  16. Aniusia napisał(a):

    Trochę zmodyfikowałam przepis pod siebie. Zrobiłam pół na pół z mąką pełnoziarnista razową i dodałam powideł śliwkowych oraz trochę pokruszonej gorzkiej czekolady. Wyszło pysznie :)ciasto wilgotne, takie jak trzeba 🙂

  17. Krystyna napisał(a):

    Piekłam go już parę razy i wychodzi za każdym razem pyszny, puszysty i wilgotny. Moim wnukom bardzo smakuje, ostatnio moja 10 letnia wnusia piekła go przy mojej małej pomocy.
    Ja dałam powidła śliwkowe, a w polewie wodę wymieniłam na mleko i 1 łyżkę kakao z czekoladą .:)

    1. Anonim napisał(a):

      ja piekłam go wczoraj pierwszy raz i wyszedł zakalec na palec

  18. Zofia Dublowska napisał(a):

    Bardzo dobre,właśnie się delektuję i bardzo szybko się robi ….dziękuję.

  19. Maria napisał(a):

    Wczoraj upieczony.Dzis są tylko resztki.Bardzo dobre ciasto i szybko się robi.

  20. Monika napisał(a):

    Pyszne, po prostu pyszne!

  21. Anonim napisał(a):

    beznadziejnie wyszedl zakalec ciasto do kosza zmarnowane produkty

  22. Ania napisał(a):

    Super ciasto, łatwo się , wszystko do miski i wymieszać trzepaczką.Lubię takie przepisy.

  23. Anonim napisał(a):

    Łatwy przepis a murzynek pyszny 😁

  24. Anonim napisał(a):

    Wyszedł super dżem porzeczkowy miałam z ridla i jest super gęsty

Dodaj komentarz