NALEŚNIKI Z CIECIERZYCY DO PRACY

Zawijane naleśniki z ciecierzycy do pracy

Bezglutenowe oraz z niskim indeksem glikemicznym naleśniki z ciecierzycy, jako zawijaski do pracy to kolejna odsłona środowych dań do pracy. Nadziane kremowym twarożkiem, sałatą rzymską oraz suszonymi pomidorami.

Prosto, smacznie i niezwykle zdrowo – skusicie się?

SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI Z CIECIERZYCY:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki uprażonej* mąki z ciecierzycy
  • 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

*mąka z ciecierzycy ma charakterystyczny posmak, wiele zyskuje jeśli wcześniej upraży się ją na suchej patelni. Warto uprażyć szklankę mąki na bieżące potrzeby, przesiać ją i zamknąć w słoiczku – jest dzięki temu pod ręką.

  1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
  2. Jogurt wymieszaj z sodą.
  3. Do ubitej piany dodaj żółtko, mąkę oraz jogurt z sodą. Wymieszaj.
  4. Rozgrzej łyżeczkę oleju na małej patelni.
  5. Smaż z obu stron na złoty kolor. Z tej porcji wychodzi 4-6 małych naleśników.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

  • 25o g twarożku (dowolny smak)
  • kilka liści sałaty rzymskiej
  • kilka suszonych pomidorów z zalewy olejowej
  1. Placuszki posmaruj serkiem.
  2. Ułóż sałatę i suszone pomidory. Zawiń.


Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

5 komentarzy

Zostaw komentarz