PANIEROWANY SER SMAŻONY

Panierowany ser smażony

Przepis na ten panierowany ser smażony przygotowałam do 9 numeru magazynu KOCIOŁ. W opowieściach przesiedleńczych przedstawiłam w tym numerze moich dziadków od strony mamy, który na Dolny Śląsk przyjechali w 1958 roku z terenów dzisiaj należących do Łotwy.

Na zachętę sięgnięcia po magazyn przedstawiam Wam kilka fotek z albumu rodzinnego. Ta dziewczynka na rowerze to moja mama…

DziadkowieDziadkowie1Co do samego sera – to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Przygotowywany przez mamę po prostu uwielbiałam. Jest niezwykle prosty do przygotowania, więc bardzo go Wam polecam.

SKŁADNIKI:

  • 400 g twardego białego sera
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • olej
  • sól
  1. Ser pokrój na plastry około 4 mm.
  2. Jajka dokładnie rozkłóć z łyżeczką soli.
  3. Plastry sera dwukrotnie panieruj w jajku i bułce tartej.
  4. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
  5. Podaj na ciepło, bezpośrednio po zdjęciu z patelni.
Panierowany ser smażony

Panierowany ser smażony

Komentarze:

  1. Teriva pisze:

    Jedno z moich ulubionych bezmięsnych dań. Nie jest się głodnym przez wiele godzin a i energii jest tyle, że można iść na wyręb lasu. Jedyne co mnie dziwi bałtyckie pochodzenie dania bo czytałem gdzieś, że pochodzi z Czech.

Dodaj komentarz