ZAPIEKANKA Z MARCHEWKĄ I ZIEMNIAKAMI

Zapiekanka z marchewką i ziemniakami

Pyszna, pożywna zapiekanka z marchewką i ziemniakami. Idealna na taki mroźny dzień jak dziś. Marchew i ziemniaki w towarzystwie świeżego, aromatycznego tymianku podprawione smakiem zapiekanego sera pleśniowego.

Zapiekankę możesz przygotować jako dodatek do dowolnego mięsa, ale może z powodzeniem być samodzielnym, pełnym daniem. Podaj ją z czystym barszczem lub z kefirem czy kwaśnym mlekiem. Tę zapiekankę znajdziecie na stronie kotłowej, a już wieczorem szukajcie nowego numeru naszego Magazynu, gdzie tym razem w roli głównej soczewica i czekolada.

SKŁADNIKI:

  • 250 g ziemniaków
  • 250 g marchwi
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • opakowanie sera pleśniowego (u mnie z zielonym pieprzem)
  1. Marchew i ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce.
  2. Dodaj jajka, mąkę oraz posiekany tymianek, sól i pieprz.  Dokładnie wymieszaj.
  3. Ser pleśniowy pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do masy i wymieszaj.
  4. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w temperaturze 190 stopni C 35-45 minut w zależności od grubości warstwy.

Zapiekanka z marchewką i ziemniakami może zostać podana jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie.

Zapiekanka z marchewką i ziemniakami

Zapiekanka z marchewką i ziemniakami

Komentarze:

  1. na ten mróz pasuje perfekcyjnie 🙂

    1. Laura pisze:

      zapraszam do przygotowania 🙂

Dodaj komentarz