DANIA NISKOTŁUSZCZOWE

Jedna z moich ukochanych książek, mocno eksploatowana, do której powracam bardzo, bardzo często. Świetne przepisy, z których przygotowałam naprawdę sporo świetnych dań oraz wiele cennych porad.

Książka jest bardzo porządnie wydana – twarda oprawa, dobrze zszyta oraz grube kartki, odporne na zachlapania, których podczas gotowania niestety nie da się uniknąć. Rewelacyjna forma przedstawienia przepisów: krótki opis, wartości odżywcze, czas przygotowania, czytelnie wymienione składniki z podaną liczbą osób oraz rozbity na etapy sposób przygotowania. W chmurkach podane często dodatkowe uwagi, sugestie czy inne warianty tego dania. Do tego zdjęcia – główne pokazujące potrawę oraz mniejsze z przygotowania. Wszystko bardzo czytelne i zapraszające do gotowania.

Na początku całkiem obszerny wstęp oraz podstawowe przepisy na buliony. Wszystkie przepisy podzielone są na rozdziały: zupy, przystawki i aperitify, przekąski, mięso i dziczyzna, drób, ryby i owoce morza, potrawy wegetariańskie, makarony i rośliny strączkowe, sałatki, dodatki oraz desery. Na końcu książki znajduje się indeks wszystkich przepisów.

Książka archiwalna, ale jeśli natraficie na nią na allegro czy w jakimś antykwariacie – polecam. Uważam, że należy jej się miejsce na półce z książkami kulinarnymi.

Dania niskotłuszczowe

Dania niskotłuszczowe

Dania niskotłuszczowe pojedyncza strona

Dania niskotłuszczowe przykład


Dania niskotłuszczowe, najlepsze przepisy z całego świata, zbiorowe

polska edycja książki wg projektu The Bridgewater Company Ltd.
Wydawnictwo Parragon, 2005
384 strony, ze zdjęciami
oprawa twarda, szyta

 

Dodaj komentarz