KUCHNIA KRESOWA

Kuchnia kresowa

To całkiem fajna pozycja do poczytania, czym jest kresowa kuchnia . To jedna z wielu pozycji tego autora omawiająca temat gotowania i kresów. Kilkunastostronicowy rys historyczny, potem omówione kolejno kuchnie: staropolska, litewska i żmudzka, białoruska, rosyjska, ukraińska, lwowska, Orientu oraz obce wpływy na kulinaria kresowe. Druga połowa książki to rozdziały, wśród których znajdziecie między innymi: Kawa, Apteczka, Trwałe wędliny litewskie, Bigos, Trunki czy W spiżarni. Dużo fajnej treści i anegdot, które zachwycą wszystkich, dla których kuchnia to nie tylko coś co jest na talerzu. Te historie pozwalają dowiedzieć się czym jest nasza kuchnia i dlaczego tak wygląda.

Na końcu książki znajduje się całkiem obszerny słowniczek pojęć kulinarnych, który z pewnością będzie dużą pomocą, dla każdego kto zetknie się ze starymi książkami kuchennymi. Jest też zestawienie miar i wag, które były dość problematycznym tematem podczas zaborów.

Książka zawiera naprawdę sporo różnorodnych przepisów – mam kilka zanotowanych jako “do zrobienia”. Jednak część to przepisy w formie, które obecnie nie przyjęłyby się – zbyt ogólne, bez podania ilości produktów lub zbyt kontrowersyjne…

Barszcz ze śledziem

Barszczu wstaw, śledzia moczonego włóż, kminu przywarz a daj. Możesz migdałów oparzonych uwiercić a zabielić, żeby był bielszy.

Żółwie

Takiemi sposobami żółwia gotować będziesz, któremu wprzód żywemu poucinaj nogi i głowę. Odwarzywszy pięknie, obierz skorupę wierzchnią, pięknie ochędoż, na którą żółwia dasz na półmisku. Możesz też biało gotować jako kurczę i z sardelami jako szczupaka.

Kuchnia kresowa

Kuchnia kresowa


Kuchnia kresowa, Andrzej Fiedoruk

Wydawnictwo Zysk i S-ka, Poznań, 2008
oprawa twarda, bez zdjęć i bez ilustracji
stron 266

 

Dodaj komentarz