PEŁNOZIARNISTE PLACKI NA ZSIADŁYM MLEKU

Pełnoziarniste placki na zsiadłym mleku

Takie placki na zsiadłym mleku z jabłkami to wspomnienie rodzinnego domu. Jako dziecko byłam bardzo kluskowo-plackowa, a takie placuszki wręcz uwielbiałam. Delikatne i leciutkie, posypane cukrem pudrem były kwintesencją tego co najlepsze w domowej kuchni.

Ja w Tłusty Czwartek proponuję Wam ich zdrowszą wersję, bo na mące pełnoziarnistej. Najlpesza będzie orkiszowa, bo z tych pełnoziarnistych jest najlżejsza – idealna do słodkich wypieków. Gotowe placuszki zamiast cukrem pudrem posypcie zmielonym na puder ksylitolem i możecie grzeszyć. Placki są równie dobre kiedy wystygną, więc spokojnie możecie zabrać je do pojemniczka, aby w towarzystwie koleżanek wcinających pączki móc świętować dzisiejsze święto.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

SKŁADNIKI NA PLACKI NA ZSIADŁYM MLEKU:

  • 1 szklanka maki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 jabłko
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • do podania cukier puder lub w lepszej wersji ksylitol

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jabłko pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Pokrój w cienkie plasterki.
  2. Wymieszaj sodę oczyszczoną z mlekiem. Dodaj mąkę i jajko dokładnie wymieszaj, tak aby nie było grudek.
  3. Dodaj pokrojone jabłka i wymieszaj.
  4. Na dużej patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź niewielkie placuszki, smaż z obu stron na złoty kolor.
  5. Zdejmij z patelni na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Podawaj posypane cukrem pudrem lub ksylitolem.
Pełnoziarniste placki na zsiadłym mleku
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz