PIECZONE BATATY I DIP Z AWOKADO

Pieczone bataty z dipem z awokado i kremowego serka

Pieczone bataty i przepyszny kremowy dip z awokado i twarożku jako idealna przekąska na wieczorny kanapping z ulubionym filmem.

SKŁADNIKI:

  • 1 duży batat
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka grubo mielonej soli

SKŁADNIKI NA DIP:

  • 1 awokado
  • 1 pomidor
  • 100 g kremowego twarożku
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z limonki lub cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • do posypania mielone płatki chili
  • sól do smaku
  1. Batata pokrój na małe kawałki. Przełóż do miski, dodaj oliwę oraz sól i dokładnie wymieszaj.
  2. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut w temperaturze 200°C. Co jakiś czas delikatnie zamieszaj, aby kawałki opiekły się równomiernie.
  3. Awokado przekrój, usuń pestkę i za pomocą łyżki wyjmij ze skórki. Przełóż do miseczki i skrop sokiem z cytryny. Rozgnieć widelcem. Dodaj serek i dokładnie wymieszaj.
  4. Czosnek rozetrzyj z solą. Dodaj razem z posiekanym szczypiorkiem do awokado.
  5. Pomidora opłucz, osusz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do awokado.
  6. Dopraw do smaku.
  7. Podaj z upieczonymi kawałkami batata. Przed podaniem posyp płatkami chili.
Pieczone bataty z dipem z awokado i kremowego serka

Pieczone bataty z dipem z awokado i kremowego serka

Pieczone bataty z dipem z awokado

Komentarze:

  1. Olga pisze:

    Piękne zdjęcia! 🙂 A i bataty musiały być pyszne z takim dipem

    1. Laura pisze:

      dziękuję bardzo 🙂

      a pieczone bataty i taki dip polecam – są super

Dodaj komentarz