ROLADA SZPINAKOWA Z DORSZEM

Rolada szpinakowa

Na bazie przepisu z przed kilku tygodni, którym była rolada szpinakowa z łososiem dzisiaj przedstawiam Wam propozycję z dodatkiem smażonego dorsza.

Plasterki rolady możesz wyłożyć na półmisek i podać na imprezę, ale świetnie też sprawdzą jako danie do pracy. Zapakuj pokrojoną roladę do pojemniczka i zabierz jako drugie śniadanie.

SKŁADNIKI NA ROLADĘ:

  • 150 g świeżego szpinaku
  • 4 jajka
  • 50 g sera żółtego startego na tarce na dużych oczkach
  • szczypta soli
  1. Szpinak posiekaj.
  2. Oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij sztywną pianę. Na koniec dodaj żółtka.
  3. Dodaj posiekany szpinak oraz starty ser i delikatnie wymieszaj.
  4. Blaszkę 25 na 40 cm (lub podobnej wielkości) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do formy, rozprowadź ją równomiernie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piecz 12-15 minut do delikatnego zezłocenia brzegów ciasta.
  5. Blaszkę wyjmij z piekarnika, odstaw ciasto do ostudzenia.

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 400 g świeżego dorsza (bez skóry, bez ości)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • 300 g kremowego twarożku z mielonym pieprzem*

*lub naturalnego i mielony kolorowy

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę.
  3. Dodaj drobno posiekanego dorsza, smaż kilka minut doprawiając solą i pieprzem. Wystudź.
  4. Serek rozsmaruj równomiernie na roladzie.
  5. Na serek wyłóż równomierną warstwę masy rybnej. Zawiń dość ciasno roladę, podczas zawijania usuwając delikatnie papier.
  6. Gotową roladę zawiń w folię spożywczą i odstaw na kilka godzin do lodówki do zastygnięcia.
  7. Gotową roladę pokrój w centymetrowe plasterki, podaj.
Rolada szpinakowa z dorszem

Rolada szpinakowa z dorszem

Dodaj komentarz