Sałatka ciecierzycowa z suszonymi pomidorami

SAŁATKA CIECIERZYCOWA Z PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW

Wymieszana na warsztatach Tesco, podczas Food Blogger Fest niesamowicie prosta sałatka ciecierzycowa z pastą z suszonych pomidorów. Lekka, aromatyczna i po prostu pyszna. Po powrocie do domu wypróbowałam ją ponownie i mogę uznać, że daje radę – sałatka świetnie sprawdzi się jako danie do pracy.

SKŁADNIKI:
(dla dwóch osób)

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1/3 słoiczka suszonych pomidorów razem z zalewą
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • 3 łyżki migdałów lub orzechów włoskich
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sok wyciśnięty z cytryny do smaku
  • sól do smaku (opcjonalnie)
  1. Ciecierzycę odsącz na sicie.
  2. Odłóż nieco bazylii i drobno ją posiekaj.
  3. Pomidory, migdały (lub orzechy), pozostałą bazylię oraz czosnek zmiksuj w kubku miksującym dodając 3-4 łyżki oliwy z zalewy.
  4. Wymieszaj ciecierzycę z pastą. Dopraw sokiem z cytryny i solą.
  5. Posyp posiekaną bazylią.
Sałatka ciecierzycowa z suszonymi pomidorami
Sałatka ciecierzycowa z suszonymi pomidorami

1 komentarz

  1. […] W lutym brałam udział w Food Blogger Fest. To cykliczne spotkanie blogerów kulinarnych, w trakcie którego odbywają się prelekcje oraz warsztaty. To też świetna okazja do poznania się i integracji. Pierwszy raz uczestniczyłam w tej imprezie, ale wiem, że to na pewno nie był ostatni raz. Na spotkanie wybrałyśmy się mocną, kotłową ekipą – razem ze mną do Warszawy pojechała Laura, Olga, Martyna i Monika. Wyjazd momentami przypominał szkolną wycieczkę, co nie zmienia faktu, że bawiłyśmy się świetnie  W pociągu miałyśmy piknik, ponieważ, jak na blogerki kulinarne przystało, zabrałyśmy swoje jedzenie. Był domowy chleb i własnoręcznie przygotowane pasty (ja zabrałam tę z suszonych pomidorów). Na miejscu zdobiłyśmy torciki wedlowskie i uczestniczyłyśmy w warsztatach z Whisky (o 10:30 rano!) i organizowanych przez Tesco. W trakcie tych drugich miałyśmy nauczyć się nowych dań, które można zabrać ze sobą do pracy. Warsztaty jednak szybko zaczęły żyć swoim własnym życiem i spontanicznie zaczęłyśmy tworzyć z tego, co było po ręką. Razem z Laurą postanowiłyśmy wrócić do przepisu na pyszną pastę z suszonych pomidorów. Wymieszałyśmy ją z ciecierzycą z puszki, dzięki czemu powstała ekspresowa sałatka. Idealnie nadaje się do zabrania do pracy, ponieważ można ją przygotować dzień wcześniej, a rano tylko zabrać z lodówki. Połączenie smaków tak mi przypasowało, że kilka dni po powrocie do domu postanowiłam zrobić ją jeszcze raz. Tym razem ciecierzyca po śródziemnomorsku stanowiła dodatek do kurczaka z grilla. W przygotowaniu pomagała mi Hania, która uwielbia asystować w kuchni. Pomaga też w stylizacji potraw, co czasem pokazuję na moim Facebooku lub Instagramie. Pssst, nie tylko ja wróciłam do przepisu – Laura też zamieszała sałatkę jeszcze raz, co możecie zobaczyć tutaj  […]

Dodaj komentarz