Pyszne śledzie w porach

PRZEPYSZNE ŚLEDZIE W PORACH

Dzisiaj ostatni dzień karnawału, zwany śledzikiem. Na tę okazję przedstawiam Wam przepis na śledzie w porach z dodatkiem jabłek, które przygotowywałam na ostatnią wigilię.

Czy wiecie, że według jednej z tradycji, kto nie zje dzisiaj śledzia w czasie lata zostanie zjedzony przez komary? Ja wolę dmuchać na zimno i u nas zapas śledziowy jest odpowiednio pokaźny 🙂 . Na Cafe Babilon znajdziecie też sporo innych propozycji na śledziowe dania – klikajcie i szukajcie czegoś odpowiedniego dla siebie.

SKŁADNIKI:

  • 50 dag solonych śledzi
  • 1 szklanka octu winnego
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżka ksylitolu (lub cukru)
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren gorczycy

DO SAŁATKI:

  • 2 pory
  • 1 duże winne jabłko
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku
  1. Przygotuj marynatę: zagotuj wodę z octem, listkami laurowymi, zielem angielski, gorczycą oraz ksylitolem (lub cukrem). Płyn ostudź.
  2. Śledzie zalej zalewą, przykryj i odstaw do lodówki na dobę.
  3. Odlej marynatę. Śledzie pokój na mniejsze kawałki i ułóż na półmisku.
  4. Pokrój pora w cieniutki półtalarki. Oprósz delikatnie solą.
  5. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  6. Wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj pora i jabłko.
  7. Sosem porowym zalej śledzie. Odstaw na kilka godzin do przegryzienia.
Pyszne śledzie w porach
Pyszne śledzie w porach

Dodaj komentarz