KLASYCZNE BROWNIE NAJLEPSZE

Klasyczne brownie

Na weekend polecam Wam klasyczne brownie. To niesamowite czekoladowe ciasto, które pozwoli przetrwać nawet najbardziej zachmurzony dzień. Jest idealne – mokre w środku, z lekko chrypiącą skórką. Porcja kawki i kawałeczek brownie rozraduje każdego. Przepis podpatrzony na stronie Cadbury, nieco zmieniony przeze mnie, a jeśli szukasz innych czekoladowych słodkości, zobacz tutaj.

SKŁADNIKI NA KLASYCZNE BROWNIE:

  • 175 g gorzkiej czekolady
  • 175 g masła
  • 3 średnie jaja
  • 200 g cukru pudru
  • 75 g mąki pszennej
  • 40 g ciemnego kakao

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotuj kwadratową formę o boku 20 cm (lub podobną wielkością) – wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem
  2. Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej (w misce nad garnkiem z gotującą się wodą). Lekko przestudź.
  3. Przesiej mąkę razem z kakao.
  4. Ubij jajka i cukier na jasną, puszystą masę.
  5. Do jajek dodaj rozpuszczone masło i czekoladę. Dokładnie wymieszaj.
  6. Dodaj mąkę z kakao i ponownie wymieszaj.
  7. Masę przelej do przygotowanej formy. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180⁰C 25-30 minut.
  8. Ostudź w formie. Przed podaniem pokrój na 16 części.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz