TRADYCYJNA BABKA PIASKOWA

Tradycyjna babka piaskowa

Tradycyjna babka piaskowa upieczona podczas ubiegłorocznych przygotowań do Wielkiej Nocy. To prosty przepis pochodzący z książki “Ciasta, ciastka, ciasteczka” Jana Czernikowskiego. Ja nieco go podrasowałam dodając rodzynek.

Zaczynacie szukać przepisów wielkanocnych więc zapraszam już dziś…

SKŁADNIKI:

  • 20 dkg maki pszennej
  • 5 dkg maki ziemniaczanej
  • 20 dkg cukru
  • 12,5 dkg masła
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • pół paczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy (ewentualnie skórka lub aromat cytrynowy lub pomarańczowy)
  • 2/3 szklanki rodzynek (opcjonalnie)
  • cukier puder do posypania
  1. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiej.
  2. Rodzynki wymieszaj z dwiema łyżkami mąki
  3. Masło utrzyj na puch.
  4. Dodawaj kolejno jajka i po łyżce: cukier, cukier waniliowy, mąkę oraz mleko.
  5. Dodaj rodzynki i dokładnie wymieszaj.
  6. Masę wyłóż do formy posmarowanej masłem. Piecz 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  7. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
Tradycyjna babka piaskowa
Tradycyjna babka piaskowa
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz