ULUBIONY CHLEB NA ZAKWASIE Z ZIARNAMI

Chleb na zakwasie z ziarnami

Ten chleb na zakwasie jest naszym ulubionym. Dopracowywany przez jakiś czas, a od kilku miesięcy pieczony regularnie. Pieczony w całkiem sporej ilości bo wśród znajomych zawsze znajdują się tacy, którzy chętni są przygarnąć pyszny bochenek.

Polecam Wam go bo jest niebywale prosty do przygotowania, ale też rewelacyjny jeśli chodzi o smak.

SKŁADNIKI:

  • 20 dkg aktywnego zakwasu żytniego
  • 20 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
  • 30 dkg mąki żytnej chlebowej (typ 720)
  • po garści: siemienia lnianego, złotego siemienia lnianego i słoneczniku
  • 1 łyżka soli
  • około 1/2 litra wody
  1. Wszystkie suche składniki odważ i przełóż do miski.
  2. Dodaj wodę i dokładnie wymieszaj. Wystarczy łyżka lub ręka. Nie ma potrzeby długiego wyrabiania. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodaj nieco więcej wody.
  3. Ciasto przełóż do formy. Ja piekę ten chleb w silikonowej foremce z IKEA. Formę przykryj folią spożywczą posmarowaną cieniutko olejem.
  4. Formę z ciastem odstaw do wyrastania. Standardowo to około 4 godziny, ale nieraz chlebek potrzebuje więcej czasu.
  5. Chleb zaczynamy piec w temperaturze 220 stopni C*. Po około pół godzinie zmniejsz temperaturę do 200 stopni ( ja wtedy wyrzucam bochenek z formy – patrz niżej) i piecz jeszcze 30-40 minut. Gotowy chleb po postukaniu powinien wydać głuchy odgłos.
  6. Po upieczeniu chleb studź na kratce.

KILKA UWAG:

Nieraz na bazie tego przepisu piekę cięższy chleb zamieniając mąkę żytnią 720 pełnoziarnistą, typu 2000.

To ciasto z przewagą mąki żytniej. Jest ono dość wilgotne i bardzo lepkie. Nie wymaga długiego wyrabiania i tak naprawdę wystarczy dokładne wymieszanie wszystkich składników.

Ten chleb piekę w silikonowej foremce z IKEA. Nie smaruję jej niczym.

Najczęściej piekę trzy bochenki, ustawiając formy jedna, obok drugiej. Dzięki temu miękka forma „nie rozjeżdża się” i ładnie trzyma kształt. Jeśli piekę pojedynczy wypiek, formę „podpieram” dwiema metalowymi keksówkami.

Foremkę z ciastem przykrywam folią spożywczą posmarowaną olejem – dzięki temu wyrastające ciasto nie wysycha, a warstwa oleju zapobiegnie przyklejeniu się ciasta.

Czas wyrastania jest zależny od warunków otoczenia, przede wszystkim temperatury, ale też mocy zakwasu czy rodzaju mąki.

*Moje bochenki najczęściej wyrastają w chłodnym piekarniku. Nieraz włączam minimalną temperaturę. Mój piekarnik nagrzewa się bardzo szybko. Po wyrośnięciu chleba nie wyciągam foremek, włączam i nagrzewam piekarnik z bochenkami w środku.

Pieczenie – po pierwszych trzydziestu minutach wyrzucam bochenki z foremek i resztę czasu dopiekają się na kratce. Dzięki temu skórka jest chrupiąca na całym chlebie.

Chleb na zakwasie z ziarnami

Chleb na zakwasie z ziarnami

Komentarze:

Dodaj komentarz