CHLEB Z KASZY GRYCZANEJ BEZ MĄKI

Ten chleb z kaszy gryczanej poznałam z opowieści trzech różnych osób, które podczas targów TAR ECO odwiedziły moje stoisko. Za pierwszym razem słuchałam z niedowierzaniem opowieści młodej pani dietetyk, że sama kasza, że bez drożdży, że super i w ogóle… Kiedy podobne informacje przekazały kolejne dwie osoby, wiedziałam, że trzeba sprawdzić to samemu. Znalazłam dwa wpisy pokazujące ten wypiek (tu i tu), oba przeczytałam kilka razy (też, Wam się nie chce wierzyć, że to się uda? 🙂 ). Receptury różnią się nieco, w jednym jest mowa o doprowadzeniu kaszy do kiełkowania, w drugim o kiełkowaniu nic nie było – mi to się po dwóch dniach nie udało.

Pozostało zabrać się do pracy. Dodam, że nie ma jej dużo, jedyne co potrzeba to nieco czasu. Efekt kilkudziesięciu godzin moczenia i wyrastania to pyszny chleb z kaszy gryczanej – wypiek bezglutenowy, bez nabiału i z niskim indeksem glikemicznym.

Czas namaczania kaszy – 48 godzin

Czas wyrastania chleba – 5-10 godzin

Pieczenie – ok. 60 minut

SKŁADNIKI:
(na 1 bochenek)
  • 1/2 kg kaszy gryczanej niepalonej
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżka soli
  • 1/3 szklanki ziaren słonecznika*
  •  1/3 szklanki siemienia lnianego*
  • 1/3 szklanki złotego siemienia*

*ilość i rodzaj ziaren potraktuj dowolnie, możesz dać ich więcej lub wykorzystać tylko jeden rodzaj

  1. Kaszę opłucz na sicie. Przełóż do wysokiej miski i zalej minimalną ilością wodą, ale tak aby przykryć całkowicie kaszę. Odstaw miskę z kaszą na około 48 godzin.
  2. Po kilku godzinach od zalania wodą dokładnie zamieszaj i ewentualnie uzupełnij wodę – ziarenka powinny być pod powierzchnią wody. Nie przejmuj się wyglądem – na wierzchu będzie się lekko pienić, a woda zamieni się w lepką, ciągnącą ciecz.
  3. Po dwóch dniach do kaszy dodaj sól i zmiksuj razem na gładką masę. Dodaj ziarna i wymieszaj łyżką.
  4. Masę przełóż do foremki – u mnie to silikonowa keksówka z IKEA*. Jeśli wykorzystujesz tradycyjną foremkę, musisz wyłożyć ją papierem do pieczenia. Przykryj formę folią spożywczą i odstaw do wyrastania. Mój chlebek wstawiłam do zimnego piekarnika i tam spędził około 8 godzin.
  5. Przed pieczeniem usuń folię. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Piecz około 60 minut.
  6. Wyjmij z formy i ostudź na kratce.

*formy silikonowe mają jedną wadę-nieco „rozłażą” się pod ciężarem ciasta. Ja radzę sobie z tym podpierając boki dwiema starymi metalowymi keksówkami.

Chleb z kaszy gryczanej niepalonej

Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej

Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej niepalonej
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej niepalonej

Zobacz także...

47 komentarzy

  1. jakiś rok temu znalazłam na blogu sympatycznej Finki podobny przepis. Najpierw zrobiłam według przepisu, wyszło i smakowało. Nie byłabym sobą gdybym nie uczyniła tego wypieku bardziej trafiającego do gustów domowników. Ale jest to już chleb jaglano-gryczano-owsiany(50-40-10%). Z dodatkami ziaren chia, babki płesznik i jajowatej i lnu. Do zmiksowanego ciasta dodaję jeszcze łyżkę mąki amarantusowej na bochenek, która powoduje, że ciasto lepiej wyrasta, oraz zioła prowansalskie, sól i kurkumę. Piekę raz na dwa tygodnie w 6 foremkach silikonowych. Kroję maszyną i zamrażam.
    Dodatkową zaletą takiej fermentacji jest pozbywanie się kwasu fitowego z surowca, co nie jest możliwe w szybkim pieczeniu. Do moczenia ziarna dodaję kilka łyżek „żywego” soku z ogórków lub kapusty, by zapoczątkować fermentację kwasu mlekowego. Tak, bez drożdży i bez gotowej mąki można upiec pyszny i zdrowy chleb

    1. Witaj, ciekawe udoskonalenie klasyki. Napisz proszę czy kasze moczysz 48h, czy jak w innym przepisie 24h? No i „żywy sok” to taki z kiszonej kapusty lub ogórków, tak?

  2. pieklam chlebem w tej formie, której uzylas z ikei niebieskiej; chlebek wyszedl bardzo plaski ale juz bede wiedziec zeby ulozyc dwie metalowe keksowki 🙂 dziekuje za ten wpis, bo juz myslalam ze cos zle robie 🙁

  3. Witam, upieklam chlebek dwa razy….za pierwszym razem wyrosl mi troche a za drugim nie. w smaku bardzo dobry ….wszyskim smakuje.
    mam pytanie…. po 1. czy najpierw nagrzewasz piekarnik do 180 st. a potem wkladasz chleb ? 2. czy musi byc zakryty podczas tzw . wyarastania folia ?

    1. Witaj
      Moja foremka stoi w piekarniku podczas wyrastania i nie wyciągam jej na czas nagrzewania, ale też mój piekarnik dość szybko się nagrzewa.
      Podczas wyrastania zawsze chlebek przykrywam folią z tego względu, że jej brak spowodowałby obsychanie skórki.
      Kaszy nie przykrywałam, ale możesz to zrobić, zwłaszcza jak jest bardzo gorąco, aby uniknąć zbyt mocnego parowania.
      Pozdrawiam
      Laura

  4. Jeszcze jedno pytanie …czy podczas namaczania miska z kasza powinna byc zakryta czy odkryta . to sa takie szczegoliki …ale jednak wazne 🙂

  5. Wczoraj żona wypiekała taki chlebek , wyszedł wspaniały. Laura pisze że przykrywa folią do rozrostu, jej brak spowodowałby obsychanie skórki.Uważam że można spryskać wodą ,co zastąpi folie. to takie moje spostrzeżenie.

  6. Super byłoby, gdybyś dodała zdjęcia z procesu – jak wygląda masa przed dodaniem wody, przed i po odlaniu, a także przed zblendowaniem, po zblendowaniu i po „wyrośnięciu” . Bardzo by to pomogło!:) Mój wyszedł zakalcowaty, niski, ale dobry i tak… co mogłam źle zrobić?

  7. hej, czy ktoś jeszcze (oprócz mnie) ma problem z zapachem który sie unosi podczas pieczenia? Trudno mi go opisać ale nie jest on najpiękniejszy

    1. Jeśli brzydko pachnie, tzn. że masa zaczęła się psuć. Całość trzeba wyrzucić. Miałam taki przypadek, gdy temperatura otoczenia była b. wysoka, masa zamiast fermentować, zepsuła się.

  8. Czy jest istotne jaką wodą zalewamy kaszę? Ciepła, zimna, przegotowana? Drugie pytanie to czy te 48 godzin kasza ma spędzić w temperaturze pokojowej?

      1. Czy chlebek w formie mocno wyrośnie? Nie wiem czy wypełnić formę do pełna czy zostawić miejsce… A druga sprawa czy jeżeli te 8 godzin na wyrastanie zakończy się w nocy czy lepiej zostawić go do rana czy trzymać krócej np 6 godzin ?

        1. Chleb nie rośnie bardzo mocno. Unosi się naprawdę delikatnie.
          Co do drugiego pytania, trudno powiedzieć. Jeśli postawisz w ciepłym miejscu to te 6 godzin powinno wystarczyć. Jeśli na całą noc to pytanie ile to faktycznie godzin. Jeśli będzie chłodno to może rosnąć wolniej jeśli będzie ciepło to nie wiadomo czy wyrośnięte ciasto nie opadnie.
          Ale uważam, że w jednym i drugim przypadku powinno się udać.
          Pozdrawiam

  9. Witam, mam w planach upiec ten chlebek. Mam pytanie odnośnie samego smaku chlebka czuć bardzo kaszę gryczaną? Nie za bardzo ją lubię i się zastanawiam czy cały chlebek zje Mąż 😉
    Pozdrawiam,
    Monika

    1. Nie czuć jej bardzo mocno, ponieważ kasza niepalona, ma nieco słabszy aromat niż ta palona. Ale jednak skład chleba to praktycznie sama kasza :). Możesz dla przełamania smaku dodać czarnuszkę, oczywiście pod warunkiem, że lubisz jej smak i aromat.

  10. Witam ,robiłam kilka razy ten chlebek i za każdym razem ładnie rośnie .Podczas pieczenia zapada się w środku i robi się łódka. Piekę góra – dół bez termoobiegu.Jaka moze być tego przyczyna ? może rośnie w zbyt wysokiej temperaturze ? proszę o pomoc .Pozdrawiam:)

  11. zuza. Tyle się naczytałam na temat tego chlebka, że jest taki wspaniały i smaczny , że będę próbowała upiec ten chlebek poraz pierwszy. Mam nadzieję ze mi wyjdzie. pozdrawiam.

  12. A czy myslisz ze z palonej tez powinnien wyjsc? Nie mam zadnych awersji do smaku, wrecz uwielbiam, a w tej chwili tylko taka mam?

  13. Po pierwsze, jesteś wspaniała, że odpisujesz na wszystkie komentarze ❤️😊
    Byłabym wdzięczna jeżeli też odpowiedziałabyś na moje (jeśli wiesz). Nie chcę używać folii spożywczej, wolałabym coś wielorazowego..czy mogę przekryć chleb szmatką?
    Dziękuję 🙂

  14. Około trzydzieści godzin temu namoczyłam kaszę. Woda pieni się prawidłowo, ale ma nieszczególny zapach, czy tak ma być?

Leave a Reply