ŁOSOŚ Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

Łosoś z pomidorkami koktajlowymi i bazylią

Zaopatrzcie się dzisiaj w rybę i pomidorki koktajlowe a jutro w kilkanaście minut przygotujecie to proste, przepyszne danie. Ten łosoś z pomidorkami zagościł na naszym stole w towarzystwie puree z batatów z czosnkiem niedźwiedzim. Te dwa dania świetnie się komponowały i wiem, że powrócę do takiego zestawienia nie raz. Tak przygotowaną rybę możecie podać z ryżem, pieczonymi ziemniaczkami lub ulubionymi kluseczkami.

SKŁADNIKI:

  • 750 g fileta z łososia
  • 500-750 g pomidorków koktajlowych
  • garść liści świeżej bazylii
  • olej do smażenia
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
  1. Rybę opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą i pieprzem.
  2. Pomidorki opłucz na sicie. Bazylię posiekaj.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż rybę z obu stron i przełóż ją do naczynia żaroodpornego.
  5. Na patelnię (do tłuszczu, na którym smażyła się ryba) wrzuć pomidorki. Oprósz solą i smaż na mocnym ogniu co jakiś czas wstrząsając. Pomidorki przełóż do ryby.
  6. Naczynie z rybą i pomidorkami wstaw do piekarnika na 15 minut. Tuż przed wyjęciem dodaj posiekaną bazylię.
  7. Danie podawaj gorące.
Łosoś z pomidorkami koktajlowymi i bazylią

Łosoś z pomidorkami koktajlowymi i bazylią

Dodaj komentarz