MŁODE ZIEMNIAKI ZE SMAŻONĄ ŚMIETANĄ

Pierwsza wiosenna burza za nami. Wczoraj wieczorem nad Wrocławiem naprawdę porządnie pobłyskało i pogrzmiało. Dziś już pierwszy kwietnia, więc zgodnie ze staropolskim przysłowiem Grzmot w kwietniu dobra nowina, już szron roślin nie pościna. Idzie dobre – trzeba zacząć celebrować.

Choć młode ziemniaki bardziej kojarzą się z początkiem lata, to już teraz można znaleźć pierwsze, jeszcze zagraniczne. Możecie je przygotować według przepisu pani Emilii, która była bohaterką ostatnich przesiedleńczych opowieści. Jeśli chcecie przeczytać jej historię sięgnijcie po 10 numer KOTŁA. Młode ziemniaki w moim domu przygotowywało się bardzo podobnie. Do prawdziwej, takiej zbieranej z najlepszego tłustego mleka, śmietany dodawany był oprócz szczypiorku jeszcze koperek. Wszystko było przesmażane na pyszny, aromatyczny sos. Pierwsze ziemniaki “podbierało się” z krzaczka, reszcie pozwalając dalej rosnąć.

Uwielbiałam to proste, ale jakże smakowite danie. Czy ktoś z Was jadał to w swoim domu? Może znacie jeszcze jakieś inne modyfikacje?

SKŁADNIKI:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 500 ml kwaśnej tłustej śmietany od gospodarza
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  1. Młode ziemniaki oskrob i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Śmietanę przesmaż na patelni, aż na brzegach pojawi się złota skorupka. Szczypiorek drobno pokrój, dodaj do śmietany i chwilę trzymaj na ogniu.
  3. Sosem śmietanowym polej ugotowane w całości ziemniaki.
Młode ziemniaki ze smażoną śmietaną
Młode ziemniaki ze smażoną śmietaną

Młode ziemniaki ze smażoną śmietanką

Dodaj komentarz