PUREE Z BATATÓW Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM

Puree z batatów z czosnkiem niedźwiedzim

Polecam Wam dziś puree z batatów z dodatkiem zmiksowanego z olejem z pestek dyni czosnkiem niedźwiedzim. Było pyszne – słodycz batatów i ostry wyraźny smak czosnku plus moja wielka miłość w postaci oleju dyniowego.

Sezon na czosnek niedźwiedzi trwa, więc spróbujcie tego niezwykle prostego, cudnego i aromatycznego dania.

SKŁADNIKI:

  • 2-3 średniej wielkości bataty
  • pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 4 łyżki oleju z pestek dyni
  • sól do smaku
  1. Bataty opłucz i ugotuj w mundurkach. Odcedź i lekko przestudź.
  2. Bataty obierz i ciepłe zmiksuj blenderem dodając łyżkę oleju oraz dużą szczyptę soli.
  3. Czosnek niedźwiedzi dokładnie opłucz, osusz.
  4. Zmiksuj z olejem. Dopraw do smaku solą.
  5. Puree wyłóż na miseczkę, na wierzch rozłóż zmiksowany z olejem czosnek.

Takie puree świetnie smakuje jako samodzielne danie. Możesz je także podać jako dodatek do mięsa lub ryby. U nas cudownie skomponował się z rybą z pomidorkami koktajlowymi.

Zamiast oleju z pestek dyni możesz wypróbować innych olejów lub oliwy z oliwek.

Puree z batatów z czosnkiem niedźwiedzim
Puree z batatów z czosnkiem niedźwiedzim
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

  1. Czosnek niedźwiedzi zmiksowałam ze słonecznikiem, uprażonym na patelni (bo mi sie do netu nie chciało po przepis zajrzeć 😉 ) i osobiście mówię – jest pyszne 😉

Zostaw komentarz