PIECZONY KURCZAK NA PIWIE

Kurczak na piwie, upieczony wraz z warzywami korzeniowymi zachwyci z pewnością każdego. Idealnie wilgotny, z lekką nutką piwną – smakuje wybornie. Możecie zaserwować go na rodzinny obiad ale też na spotkanie w gronie przyjaciół.

To pierwszy z moich przepisów przygotowanych do 11 numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ. Znalazł się w dziale dotyczącym jednego z bohaterów – piwa. Nasi autorzy wyczarowali mnóstwo naprawdę rewelacyjnych dań z chmielowym napojem. Oprócz mojego kurczaka znajdziecie jeszcze dwa inne pomysły na mięso, sesję z różnymi rodzajami placków na piwie, dwa ciasta, chleb oraz niezwykły deser. Jest też nietypowy sposoby wykorzystania piwa w postaci musztardy. Jednak koniecznie musicie zobaczyć to co udało się wyczarować naszym Monikom – krążki cebulowe oraz drinki piwne spowodują, że dostaniecie ślinotoku – jestem tego pewna…

SKŁADNIKI:

  • 1 kurczak
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chili
  • 1 butelka piwa typu porter
  • kilka niedużych ziemniaków
  • kilka marchewek
  • kilka pietruszek
  1. W miseczce wymieszaj słodką paprykę, chili oraz sól. Natrzyj kurczaka, również wewnątrz, przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin do zamarynowania.
  2. Usuń naklejki z butelki. Najlepiej zamkniętą butelkę umieścić na 15 minut w ciepłej wodzie. Umyj dokładnie butelkę, aby usunąć resztki kleju.
  3. Ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę dokładnie wyszoruj. Ziemniaki ponacinaj lub poprzekrawaj na ćwiartki, warzywa podziel na mniejsze kawałki. Przełóż wszystko do wysokiej foremki.
  4. Otwórz butelkę i odlej połowę piwa do szklanki.  Butelkę ustaw na środku foremki i nadziej na nią kurczaka.
  5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C i wstaw blaszkę.
  6. Piecz około 2 godziny. Co jakiś czas polewaj kurczaka i warzywa wytapiającym się tłuszczem oraz piwem odlanym do szklanki. Pod koniec pieczenia włącz termoobieg.
Kurczak na piwie
Kurczak na piwie

Zobacz także...

Leave a Reply