Deser Panna Cotta z czerwonymi porzeczkami

PANNA COTTA BEZ CUKRU I BEZ ŻELATYNY

Panna cotta to mój potrójny “pierwszy raz”…

Po pierwsze wstyd się przyznać, ale dopiero teraz po raz pierwszy robiłam ten niezwykle prosty deser. Prosty, ale też nie wymagający praktycznie pracy. Ciężko uwierzyć, ale to dosłownie kilka minut przygotowania, a potem tylko nieco cierpliwości, aby deser się odpowiednio schłodził.

Po drugie pierwszy raz użyłam w mojej kuchni agar agar. Chyba też wstyd się przyznać, że dopiero teraz. To niesamowicie prosty “w obsłudze” zamiennik żelatyny, otrzymywany z krasnorostów, glonów pozyskiwanych u wybrzeży Japonii. Wiem, że ten produkt na stałe zagości w moich daniach. Bo choć nigdy nie przeszkadzał mi charakterystyczny posmak żelatyny, to agar agar jest zdecydowanie łatwiejszy w użyciu.

No i po trzecie, to pierwszy z przepisów specjalnie przygotowanych dla sklepu internetowego Świeże Na Talerze. To właśnie Świeże, w ostatnim czasie tak mocno mnie absorbują, i to dlatego tak mało mnie tutaj. Wszystkim, którzy mieszkają we Wrocławiu lub jego okolicach polecam to miejsce. W sklepie zaopatrzycie się w świetnej jakości produkty spożywcze od lokalnych producentów – mięso, wędliny, nabiał, warzywa i owoce czy miody. Wszystkie towary po zamówieniu w sklepie internetowym przyjadą wprost pod Wasze drzwi. Dla moich czytelników, którzy znajdują się w zasięgu dostawy mam specjalny kod rabatowy na pierwsze zakupy. Wystarczy wpisać CB11.

A co do samej panna cotty – moja w wersji bez żelatyny i bez cukru – polecam z całego serca.

SKŁADNIKI:

(na dwie duże lub trzy mniejsze porcje)

  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 1/2 łyżeczki agar agar
  • 1,5-2 łyżki ksylitolu
  • garść ulubionych miękkich owoców – truskawki, maliny, jeżyny, porzeczki
  1. Kremówkę wymieszaj z agar agar oraz z ksylitolem. Zagotuj w rondelku.
  2. Przelej do pucharków, szklaneczek, bądź dekoracyjnych słoiczków.
  3. Odstaw do schłodzenia do lodówki na około dwie godziny.
  4. Odłóż część owoców do dekoracji, resztę dokładnie rozgnieć. Polej gotowy deser, ozdób całymi owocami i podaj.
Deser Panna Cotta z czerwonymi porzeczkami
Deser Panna Cotta z czerwonymi porzeczkami

Panna Cotta z czerwonymi porzeczkami

Dodaj komentarz