PROSTE CIASTO Z PORZECZKAMI

Ucierane ciasto z porzeczkami

To ciasto z porzeczkami powstało podczas zagospodarowania dużej ilości żółtek po pieczeniu tortów bezowych. Gdzieś w starych przepisach zapisany miałam ten oto ucieraniec. Ze starej gazety w wersji z margaryną, wystarczyło ją zamienić masłem…

Przepis jest naprawdę prosty i szybki do przygotowania, a ciasto pyszne.

SKŁADNIKI:
(na foremkę ok. 25 x 30 cm)

  • 250 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jaja + 4 żółtka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml + 75 ml mleka
  • 1/2 kg porzeczek lub innych miękkich owoców (w sezonie świeże, poza sezonem mogą być mrożone)
  • cukier puder do podania
  1. Utrzyj masło na puch. Nie przerywając ucierania dodawaj po trochę cukier, cukier waniliowy oraz żółtka i jajka.
  2. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy razem z 100 ml mleka. Dokładnie wymieszaj.
  3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.  Odłóż około 200 ml masy, a resztę wyłóż na blaszkę. Porozkładaj równomiernie owoce.
  4. Do odłożonej masy dodaj 75 ml mleka i dokładnie wymieszaj. Masę wylej na ciasto.
  5. Piecz w temperaturze 180ºC około 50 minut do suchego patyczka.
  6. Po lekkim przestudzeniu posyp cukrem pudrem.

 

Ucierane ciasto z porzeczkami

Ucierane ciasto z porzeczkami

Dodaj komentarz