PLACUSZKI Z JAGODAMI NA MAŚLANCE

Placuszki z jagodami na maślance

Przepis na idealne śniadanie lub słodki podwieczorek, czyli delikatne placuszki z jagodami. Przygotowane na cieście na bazie maślanki i sody oczyszczonej, podane z bitą śmietaną. W mojej wersji przygotowane z mrożonymi jagodami, możecie jednak wykorzystać jagody świeże, a także inne miękkie owoce: maliny, borówki, jeżyny, poziomki czy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki.

Chyba pozostaje dodać – Smacznego i zaprosić do obserwowania mojego profilu na FB.

SKŁADNIKI NA PLACUSZKI Z JAGODAMI:

  • 20 dkg mrożonych jagód marki Poltino
  • 2 szklanki maślanki
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

DO PODANIA:

  • bita śmietana
  • cukier puder lub ksylitol
  1. Mąkę przesiej razem z solą.
  2. Do misy miksera dodaj maślankę i sodę, wymieszaj, a następnie dodaj jajka i mąkę.
  3. Dokładnie wymieszaj mikserem, a na koniec dodaj jagody i delikatnie wymieszaj łopatką.
  4. Na patelni rozgrzej olej, kładź łyżką placuszki i smaż z obu stron na złoty kolor.
  5. Podawaj z bitą śmietaną oraz cukrem pudrem.
Placuszki z jagodami na maślance
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz