PLACUSZKI Z JAGODAMI NA MAŚLANCE

Przepis na idealne śniadanie weekendowe – delikatne placuszki z jagodami. Przygotowane na cieście na bazie maślanki i sody oczyszczonej.

Chyba pozostaje dodać – Smacznego.

SKŁADNIKI:

  • 20 dkg mrożonych jagód marki Poltino
  • 2 szklanki maślanki
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżka sody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

DO PODANIA:

  • bita śmietana
  • cukier puder lub ksylitol
  1. Do misy miksera dodaj maślankę i sodę. Wymieszaj.
  2. Wbij jaja i dodaj przesianą mąkę oraz sól
  3. Dokładnie wymieszaj mikserem. Na koniec dodaj jagody i delikatnie wymieszaj łopatką.
  4. Smaż na rozgrzanej patelni niewielkie placuszki.
  5. Podawaj z bitą śmietaną oraz cukrem pudrem.
Placuszki z jagodami na maślance

Placuszki z jagodami na maślance

placuszki-z-jagodami-na-sodzie

Dodaj komentarz