ZUPA Z BAKŁAŻANA I BIAŁEJ FASOLI

Zupa z bakłażana i białej fasoli

To druga zupa z bakłażanem przygotowana do Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ. Bardzo prosta do przygotowania, o niezwykle ciekawym smaku. Pieczony bakłażan oraz gotowa fasola z puszki – myślę, że skusicie się na samodzielne przygotowanie.

SKŁADNIKI:

  • 2 bakłażany
  • 2 puszki białej fasoli
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 2 cebule
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • natka pietruszki
  1. Rozgrzej piekarnik do 220 C.
  2. Bakłażana ponakłuwaj i wstaw na blaszce do piekarnika. Piecz około 40 minut, lekko przestudź.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzej delikatnie oliwę, dodaj cebulę, oprósz solą i duś do zeszklenia.
  4. Do cebuli dodaj miąższ bakłażana oraz fasolę razem z płynem. Gotuj około 10 minut, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
  5. Zupę podaj gorącą, posypaną natką pietruszki.
Zupa z bakłażana i białej fasoli

Zupa z bakłażana i białej fasoli

Dodaj komentarz