JAJECZNICA NA ŚMIETANIE

Jajecznica na śmietanie

Taka jajecznica na śmietanie pojawiła się w poprzednim, trzynastym numerze naszego Magazynu KOCIOŁ. Przygotowałam go do działu kuchni przesiedleńczej. To pyszna wersja podania jajka, którą wraz z mężem znamy z naszych rodzinnych domów – przygotowywały ją nasze babcie, choć pochodziły z różnych regionów. Przygotowywana na gęstej wiejskiej śmietanie, na zawsze dla nas będzie „smakiem dzieciństwa”. Jeśli nie znacie takiego sposobu, polecamy :).

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki tłustej ukwaszonej śmietany
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na lekko rozgrzaną patelnię wyłóż śmietanę i podsmaż ją kilka minut na wolnym ogniu.
  2. Dodaj rozbełtane jajka, dopraw solą i smaż do lekkiego ścięcia.
  3. Na koniec dopraw mielonym pieprzem.
  4. Jajecznicę podaj ze świeżym pieczywem oraz szczypiorkiem lub drobno posiekaną cebulką.
Jajecznica na śmietanie
Jajecznica na śmietanie

Zobacz także...

1 komentarz

Leave a Reply