ZAPIEKANA ZUPA POMIDOROWA

Zapiekana zupa pomidorowa

Tym razem zupa w wersji zapiekankowej. Zapiekana zupa pomidorowa przygotowana z gotowca w postaci mrożonki. Ekspresowa do przygotowania i rewelacyjnie smakująca. Skusicie się?

SKŁADNIKI:

  • opakowanie Pysznej Zupy Krem Pomidorowy z bazylią marki Poltino
  • 250 g ulubionego makaronu
  • 150 g sera żółtego (najlepiej mieszanka różnych, np.: chedar, gouda, bursztyn)
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • sól, pieprz
  • świeże zioła do podania, takie jak lubisz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ser zetrzyj na tarce.
  2. Ugotuj w osolonej wodzie makaron, powinien być al dente.
  3. Odcedzając makaron odlej około 2/3 szklanki wody.
  4. Do rondelka wrzuć porcje zupy Poltino, dodaj wodę z gotowania makaronu, podgrzej całość i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Makaron ułóż w naczyniu do zapiekania. Możesz wykorzystać jedno duże lub cztery mniejsze, dzieląc wszystko od razu na porcje.
  6. Makaron zalej zupą, posyp startym serem i oprósz świeżo mielonym pieprzem. Na wierzch rozsyp równomiernie ziarna słonecznika.
  7. Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika i zapiekaj około 20 minut.
  8. Podawaj gorące, posypane ulubionymi świeżymi ziołami.
prosta-zapiekana-zupa-pomidorowa

Zapiekana zupa pomidorowa

zapiekana-zupa-pomidorowa-z-serami

Komentarze:

  1. Gustavo Woltmann pisze:

    Świetny pomysł! Chociaż na zdjęciu wygląda bardziej jak makaron z sosem niż zupa ;). Ale nie przyszłoby mi do głowy zapiekanie “pomidorówki”, do tej pory zdarzyło mi się to robić tylko z klasyczną francuską zupą cebulową.

Dodaj komentarz