MARCHEW Z GROSZKIEM W WERSJI PIKANTNEJ

Po świątecznych obżarstwach, mam dla Was coś lekkiego. Marchew z groszkiem z nieco odmienionej, pikantnej wersji. To danie możecie zaserwować jako samodzielne danie, ale dla tych mięsożerców będzie stanowić niezły dodatek do porcji kurczaka, schabowego czy mielonego.

Skusicie się?

SKŁADNIKI:

  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 duży lub dwa mniejsze bataty, można też zastąpić ziemniakiem
  • opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem marki Poltino
  • puszka mleka kokosowego
  • 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • natka pietruszki lub kolendra do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę, czosnek i bataty obierz.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Bataty pokrój w kostkę 1-1,5 cm.
  3. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę z czosnkiem, oprósz solą i smaż kilka minut mieszając.
  4. Dodaj bataty i smaż do delikatnego zrumienienia. Bataty powinny zacząć mięknąć.
  5. Dodaj mleko kokosowe, mrożonkę Poltino oraz pastę curry (najlepiej początkowo mniejszą ilość).
  6. Ponownie oprósz solą i duś na mocnym ogniu do miękkości warzyw i znacznej redukcji mleka kokosowego.
  7. Na koniec dopraw solą i ewentualnie większą ilością pasty curry.
  8. Gotowe danie posyp posiekaną zieleniną.
  9. Możesz podać jako samodzielne danie lub dodatek do dowolnego mięsa lub ryby.

Marchew z groszkiem w wersji pikantnej

Dodaj komentarz