CANNELLONI Z BROKUŁAMI

Na walentynkową kolację polecam Wam cannelloni z brokułami.

Ta lekka, wegetariańska zapiekanka smakowała moim domowym mięsożercom, choć byłam przekonana, że uznają ją jako danie „może być”.

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Brokuły ugotuj na parze. Powinny być al dente.
  2. Ser żółty zetrzyj na tarce.
  3. Zmiksuj brokuły z dodatkiem czosnku. Dodaj 2/3 żółtego sera, wymieszaj i dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
  4. Zupę podgrzej z wodą i dopraw solą oraz pieprzem.
  5. Rurki cannelloni napełnij farszem brokułowo-serowym. Najlepiej sprawdzi się do tego rękaw cukierniczy.
  6. Na dno naczynia żaroodpornego wylej kilka łyżek zupy. Ułóż obok siebie rurki i zalej je zupą.
  7. Wierzch dania posyp resztą startego sera. Naczynie przykryj folią aluminiową.
  8. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz około 30 minut. Po tym czasie zdejmij folię. Dopiekaj jeszcze przy włączonym termoobiegu, do ładnego zrumienienia – około 15 minut.

Podawaj gorące, bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.

Dodaj komentarz