PIERSI KACZKI W SOSIE PORZECZKOWYM

Piersi kaczki to jeden z prostszych do wykonania przepisów. Po zamarynowaniu wymagają naprawdę niewielkiego nakładu zarówno czasu jak i pracy. Dzisiaj proponuję Wam wersję z czarnymi porzeczkami, które świetnie się komponują z kaczką.

No to smacznego…

SKŁADNIKI:

  • 4 piersi z kaczki
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  1. Skórę na piersiach ponacinaj na skos, tak aby utworzyć kratkę. Nacinając uważaj aby nie przeciąć mięsa, tylko samą skórę.
  2. Czosnek, listki tymianku oraz 1 łyżkę soli rozetrzyj w moździerzu.
  3. Każdą z piersi dokładnie natrzyj przyprawami, przykryj i odstaw do lodówki przynajmniej na godzinę.
  4. W tym czasie włącz piekarnik na temperaturę 200 stopni C.
  5. Rozgrzej dużą patelnię. Piersi układaj na patelni skórą do dołu i smaż tak długo, aż cały tłuszcz się wytopi. Następnie obróć i smaż na drugiej stronie jeszcze 5 minut.
  6. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, owiń je dokładnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz 10 minut.

SKŁADNIKI NA SOS PORZECZKOWY:

  • 250 g porzeczek czarnych marki Poltino
  • 2-3 łyżki cukru lub ksylitolu
  • 1-2 łyżki musztardy francuskiej
  1. W czasie smażenia do rondelka wlej 2-3 łyżki wytapiającego się spod kaczki tłuszczu.
  2. Do rondelka wsyp porzeczki, dodaj cukier lub ksylitol i smaż tak aby uzyskać konsystencję dżemu.
  3. Dodaj musztardę, dopraw solą i ewentualnie większą ilością cukru lub ksylitolu.

Podawaj na ciepło z dodatkiem ziemniaków lub klusek śląskich.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz