KOKOSOWE NUGGETSY Z KURCZAKA

Mam nadzieję, że takie nuggetsy z kurczaka przypadną Wam do gustu. Lekka kokosowa panierka oraz marynata na bazie chili, czosnku i limonki…

Ktoś chętny?

SKŁADNIKI:

  • 400-500 g piersi z kurczaka
  • 50-80 g wiórek kokosowych do panierki
  1. Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Mięso wymieszaj z marynatą i odstaw przynajmniej na pół godziny.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
  4. Kawałki kurczaka obtocz w wiórkach kokosowych. Układaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Wstaw do piekarnika na 15 minut, po tym czasie delikatnie obróć kawałki mięsa i wstaw na kolejne 5 minut.

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 1 średniej wielkości papryczka chili
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżeczka soli
  1. Wszystkie składniki marynaty zblenduj.

SKŁADNIKI NA PUREE Z KALAFIORA

  • 1 duży kalafior
  • 2 łyżki masła
  • sól do smaku
  1. Kalafiora podziel na różyczki.
  2. Ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź.
  3. Dodaj masło. Ugnieć tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksuj blenderem.
  4. Dopraw do smaku solą.

Dodaj komentarz