PIECZEŃ WIEPRZOWA ZE ŚWIEŻYM MAJERANKIEM

Zamiast sklepowej szyneczki poleca się Wam mega prosta do przygotowania pieczeń wieprzowa. Tym razem, korzystając z ogródkowego zielnika doprawiłam ją świeżym majerankiem. W połączeniu z roztartym czosnkiem, daje niesamowity aromat.

Czy wiecie, że majeranek ogrodowy to lebiodka majeranek, kuzyn lub kuzynka oregano. Zresztą mówi o tym jego łacińska nazwa – Origanum majorana L. Uważany za symbol miłości, a nawet afrodyzjak. Z niego przygotowywano weselne wieńce w okresie średniowiecza. Ceniony jest nie tylko za swój aromat, ale również za właściwości prozdrowotne. Świetnie działa na trawienie, ponieważ zwiększa wydzielanie soków żołądkowych. Łagodzi napięcia i wspomaga układ krwionośny.

Polska kuchnia kocha tę przyprawę. Czy możemy sobie wyobrazić fasolową, grochową, żur czy barszcz biały bez aromatu majeranku? Najczęściej sięgamy po paczuszkę suszonego, otartego, ale warto sięgnąć po wersję świeżych ziół, dających niesamowity aromat.

 

SKŁADNIKI:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego majeranku
  • 2 jajka
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Obierz warzywa. Zmiel mięso.
  2. Cebulę drobno pokrój.
  3. Czosnek rozetrzyj razem z listkami majeranku.
  4. Połącz mięso z cebulą oraz czosnkiem z majerankiem. Dodaj jajka, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wyrób.
  5. Masę przełóż do podłużnej formy do zapiekania.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 45-50 minut.
  7. Ostudź w formie.

Dodaj komentarz