ZUPA Z KURKAMI I CHIPSAMI Z BOCZKU

Niedawno przedstawiłam Wam przepis na zupę na bazie gotowej mrożonki. Sama byłam nią zachwycona, więc wiedziałam, że będzie kolejna edycja. Tym razem prezentuję równie szybką do zrobienia i równie smaczną. Zupa z kurkami na bazie kremu z białych warzyw z dodatkiem chipsów z boczku. Kilkanaście minut i gotowe…

Zobacz też wersję takiej zupy z dodatkiem ryby – klik.

SKŁADNIKI:

  • 8-10 plastrów surowego wędzonego boczku
  • 250 g kurek
  • 1 szalotka
  • 1-2 łyżki masła
  • 2 opakowania zupy Krem z białych warzyw marki Poltino
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • świeży tymianek do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Oczyść kurki. Większe grzyby przekrój na mniejsze kawałki.
  2. Obierz i pokrój w drobną kostkę szalotkę
  3. Plastry boczku ułóż na rozgrzanej patelni grillowej. Smaż z obu stron aby wytopić tłuszcz. Chipsy ułóż na ręczniku papierowym.
  4. Przełóż porcje zupy do garnka, zalej wodą (około 2/3 szklanki). Podgrzewaj na wolnym ogniu do zagotowania. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Masło rozgrzej na patelni. Dodaj szalotkę, oprósz solą i zeszklij ją.
  6. Do szalotki dodaj kurki i smaż kilka minut, co jakiś czas mieszając.
  7. Zupę podawaj z kurkami i chipsami z boczku. Wierzch posyp świeżym tymiankiem.

 

Dodaj komentarz