BROKUŁ ZAPIEKANY POD SEROWĄ PIERZYNKĄ

Brokuł zapiekany pod sporą warstwą żółtego sera, w towarzystwie śmietany, doprawiony czosnkiem, solą oraz pieprzem. Jeśli dodasz do tego grzanki lub opiekany chleb, skomponujesz fajne i pożywne danie. Możesz zapiec je w jednym dużym naczyniu żaroodpornym lub w mniejszych jako pojedyncze porcje.

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie brokuła marki Poltino
  • 150 g żółtego sera
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • masło do posmarowania foremek
 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Posmaruj formy do zapiekania masłem (jedną dużą lub 4 mniejsze).
  2. Ugotuj al dente brokuła (może być na parze lub tradycyjnie w wodzie). Odcedź.
  3. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  4. Czosnek obierz, rozetrzyj z solą.
  5. Wymieszaj śmietanę z czosnkiem i jajkiem. Dopraw solą oraz pieprzem.
  6. Różyczki brokuła ułóż w foremkach, zalej śmietaną z dodatkami. Posyp startym serem.
  7. Piecz w temperaturze około 190 stopni C, 20-25 minut. Ser powinien ładnie się zarumienić.
  8. Podawaj gorące.

Dodaj komentarz