CZEKOLADOWE MUFFINKI Z CZERWONYM WINEM

Te czekoladowe muffinki to pierwszy z przepisów, które przygotowałam do kolejnego, już siedemnastego wydania Magazyn Kocioł. Udało nam się w tym numerze wyczarować niesamowicie jesienną atmosferę… Winogrona i dynia jako bohaterowie, wino jako produkt regionalny – mam nadzieję, że tym już odrobinę Was zaciekawiłam. Ale to nie koniec, bo wielkim wow jest sesja tematyczna, tym razem pod kątem rozpoczynającego się właśnie rok szkolnego. Mamy nadzieję, że nasze pomysły na drugie śniadania, zainspirują Was i mocnym postanowieniem, zamiast drożdżówki spróbujcie powalczyć, aby ten drugi posiłek wyglądał nieco lepiej.

A na pierwszy ogień muffinki czekoladowe z dodatkiem czerwonego wytrawnego wina. U nas od premiery tego przepisu gościły już kilkukrotnie. Zapach podczas pieczenia powala…

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 szklanki cukru
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:

  1. W misce wymieszaj wszystkie płynne składniki: wino, jajka, maślankę oraz olej.
  2. Mąkę, kakao, sodę oraz sól przesiej do miski i wymieszaj razem z cukrem.
  3. Cały czas ucierając wlewaj płynne składniki i mieszaj do połączenia.
  4. Foremkę do muffinek wyłóż papilotkami i wylewaj przygotowaną masę.
  5. Piecz 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
  6. Ostudź na kratce.
  7. Zimne muffinki możesz posypać cukrem pudrem.
Czekoladowe muffinki z czerwonym winem

Dodaj komentarz